Archieffoto

Verontrustend droog zo vroeg op het jaar: "Als we nu niets doen, zitten we straks met grote problemen"

De droogte veroorzaakt nu al problemen: in een groot deel van Vlaams-Brabant gelden maatregelen nadat eerder deze week in Overijse er plots geen water meer uit de kraan kwam. "De situatie van Overijse is niet die van heel Vlaanderen, maar het is verontrustend dat het zo vroeg op het jaar al zo droog is", zegt professor Patrick Meire, expert Waterbeheer aan de Universiteit Antwerpen.

Meire benadrukt dat in heel Vlaanderen de situatie niet zo ernstig is als in Vlaams-Brabant. "Het is alleen verontrustend dat het zo vroeg op het jaar al het geval is", zegt hij in "Het Journaal". "Als dat blijft aanhouden, wordt het zeer erg. Alles hangt af van het weer. Als het binnenkort lang aan een stuk regent, zal het beter zijn dan dat het nog twee maanden droog blijft."

We hebben natuurlijk niet in de hand wanneer het nog eens goed gaat regenen. Daarom is het volgens Meire dan ook beter dat we nu al maatregelen nemen. "Als we nu niets doen en er komt geen regen, dan zitten we straks met grote problemen. We moeten dus het onnuttige gebruik van water zoveel mogelijk vermijden. Dus voorlopig niet meer de auto wassen met leidingwater bijvoorbeeld."

Volgens Meire moeten we dringend ons waterbeheer fundamenteel wijzigen. "We zien een droogte en kondigen maatregelen aan, maar eigenlijk moeten we op voorhand ingrijpen", zegt hij. "Ons waterbeheer is er nu op gericht om water zo snel mogelijk naar de zee te krijgen. Enerzijds voor de landbouw en anderzijds om overstromingen te voorkomen. Dat moeten we nu omkeren."

Meire zegt dat het grondwater te weinig aangevuld wordt. "Er is veel te veel verharding, waardoor het water niet in de bodem kan sijpelen", zegt hij. "Anderzijds mogen we het grondwater niet te veel gebruiken. We moeten het volume zoveel mogelijk proberen te behouden. Daarnaast moeten we de kanalen en rivieren hoog houden om reserves te behouden voor droge periodes."

Lees verder onder de video van het gesprek met professor Patrick Meire:

Videospeler inladen...

Wat zijn de huidige maatregelen?

In alle provincies mogen landbouwers geen water meer oppompen uit een aantal kwetsbare waterlopen. In 42 gemeenten in Vlaams-Brabant gelden nog bijkomende maatregelen. Daar mag je geen leidingwater meer gebruiken om de auto te wassen, de tuin te sproeien of een zwembad te vullen.

Het gaat om de gemeenten die bediend worden door watermaatschappij de Watergroep. De problemen zijn er donderdagavond in Overijse begonnen, waar in sommige wijken plots geen water meer uit te kraan kwam, maar het probleem is dus groter dan Overijse alleen.

Bekijk op de kaart om welke gemeenten het gaat, lees verder onder de kaart:

Bekijk hieronder de journaalreportage over de maatregelen in Vlaams-Brabant en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Geen regen in zicht

Nieuwe regen zit er voorlopig nog niet aan te komen. De weerkaarten voor de komende tien dagen tonen vooral droogte, zegt VRT-weerman Frank Deboosere. "Het is een structureel probleem aan het worden. Ook de voorbije jaren zaten we met die droogte en die komt alsmaar vroeger in het seizoen."

De weerman vindt daarom dat de maatregelen best nog worden uitgebreid. "Water is een kostbare grondstof die we nog gaan nodig hebben", zegt hij. "Je gazon besproeien met drinkwater is geen goed idee. Je kunt ook beter af en toe een douche nemen dan bijvoorbeeld een bad."

Videospeler inladen...

Meest gelezen