(NASA/Bill Ingalls) For copyright and restrictions refer to - http://www.nasa.gov/multimedia/guidelines/index.html

Generale repetitie voor eerste bemande Amerikaanse lancering sinds het einde van het Space Shuttle-programma

De Amerikaanse astronauten Douglas Hurley en Robert Behnken hebben vandaag een generale repetitie gehouden voor hun lancering komende woensdag. Het duo vertrekt dan normaal gesproken richting het Internationale ruimtestation ISS met een bemande raket van SpaceX. Het moet de eerste bemande Amerikaanse lancering worden sinds het einde van het Space Shuttle-programma.

Woensdag moet een historische dag worden in de Amerikaanse ruimtevaartgeschiedenis. Dan gaat de Falcon 9-raket van SpaceX de Crew Dragon-capsule lanceren met aan boord twee Amerikaanse astronauten. Het gaat om de allereerste bemande Amerikaanse lancering sinds het einde van het Space Shuttle-programma in juli 2011. Het is bovendien de eerste bemande commerciële ruimtevlucht.

Lees verder onder de foto van een Space Shuttle:

AP2011

Sindsdien zijn de Amerikanen voor bemande ruimtevluchten afhankelijk van de Russen. Amerikaanse astronauten moeten daardoor bijvoorbeeld Russisch leren. Tientallen astronauten maakten gebruik van de Russische Sojoezraketten om naar het ISS te reizen, maar normaal gezien komt daar dus vanaf woensdag een einde aan.

Lees verder onder de foto van het ISS:

NASA

Alleen het weer kan nog roet in het eten gooien voor de lancering. Het ruimtetuig is voorzien van allerlei veiligheidssystemen die in het geval dat er iets foutloopt in iedere stap van de lancering de crew veilig terug naar aarde kunnen sturen. Alleen moet daarvoor wel het weer optimaal zijn en dat is in deze tijd van het jaar niet vanzelfsprekend in de Amerikaanse staat Florida, waar lanceerbasis Cape Canaveral gelegen is. Bij slecht weer kan de lancering uitgesteld worden tot volgend weekend.

Lees verder onder een beeld van de Crew Dragon-capsule:

Om los van het weer te voorkomen dat andere zaken foutlopen, hebben de astronauten Hurley en Behnken vandaag een generale repetitie gehouden: van het aantrekken van hun futuristische ruimtepakken (zie foto onder) over de briefing tot het rijden naar het lanceerplatform. Het Witte Huis heeft laten weten dat president Donald Trump persoonlijk de lancering gaat bijwonen.

(NASA/Bill Ingalls) For copyright and restrictions refer to - http://www.nasa.gov/multimedia/guidelines/index.html

Meest gelezen