Iran arresteert influencer voor kus op dak

Iran heeft een populaire stuntman en zijn vriendin opgepakt vanwege “vulgair gedrag”. Het koppel had eerder een foto op sociale media geplaatst, waarop ze kussen op een hoog gebouw. De politie vindt dat de beelden “ondeugd” promoten en in strijd zijn met de sharia.

De Iraanse Alireza Japalaghy plaatste een foto op sociale media waarop hij zijn vriendin kust op een erg hoog gebouw. Samen halen ze vaker halsbrekende stunts uit, want hun Facebookpagina en Instagram-account staan vol met dergelijke foto’s en filmpjes. De Iraniër wordt een "parkour-atleet" genoemd en probeert dus zo snel en vloeiend mogelijk over hindernissen te klimmen.

“De ondeugdelijke bewegingen zijn in strijd met onze gewoontes en de sharia”,  zo verklaarde de politie van de Iraanse hoofdstad Teheran. “Er is geen verschil tussen misdaden in de echte wereld en die op het internet”, klonk het nog. De politie benadrukt dat de arrestatie niet gelinkt is aan de “sportieve activiteiten”. Het koppel werd dus niet gearresteerd vanwege de levensgevaarlijke stunts, maar wel vanwege de kus. 

Kritiek: "internet nog meer controleren"

Hoe kan de politie zo streng optreden tegen een jong koppel dat kust op een dak, maar zich zo laks opstellen tegen de financiële corruptie in dit land

Critici op sociale media

Meteen verscheen er heel wat kritiek op sociale media. 

"Hoe kan het dat de politie zo streng optreedt tegen een jong koppel dat kust op een dak, maar zich zo laks opstelt tegen de financiële corruptie in dit land?", was een van de reacties op Twitter.

Anderen vroegen zich af of diegenen die “zuuraanvallen op vrouwen uitvoeren ook opgepakt worden?”. Daarbij wordt er verwezen naar een reeks zuuraanvallen op vrouwen in de stad Isfahan nadat ze hun hidjab (hoofddoek, nvr) te los hadden gedragen. Niemand werd toen opgepakt.

Nog anderen wijzen erop dat Japalaghy in het verleden al gelijkaardige foto's had gepost, maar dat hij nu was opgepakt omdat hij de verdwijning van zijn vader, een politieman, en het onderzoek naar die verdwijning in vraag zou stellen.

Er wordt ook gevreesd dat het een manier is om de beperkte toegang tot internet in het land nog verder te controleren.  Socialemediaplatformen zoals Twitter en Facebook worden nu ook al gefilterd.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat bekende socialemediapersoonlijkheden worden gearresteerd in het land. Zo werd vorig jaar de Iraanse influencer Fatemeh Khishvand, beter bekend als Sahar Tabar, gearresteerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat ze foto's met ongebruikelijke make-up en poses op Instagram had geplaatst. In 2018 werd een tiener gearresteerd nadat ze filmpjes van zichzelf had gepost terwijl ze aan het dansen was. En in 2017 werden er zes mensen opgepakt omdat ze zumba aan het dansen waren zonder hidjab. 

Meest gelezen