Videospeler inladen...

Koningin Mathilde: “Cultuur kan een troef zijn tegen eenzaamheid, dus laten we elkaar volgende week virtueel ontmoeten”

Koningin Mathilde geeft de cultuursector een duwtje in de rug en roept op om de Koningin Elisabeth-wedstrijd de komende week virtueel te volgen. Ze doet dat in een interview over de impact van de coronacrisis. De Koningin Elisabeth-wedstrijd is uitgesteld naar volgend jaar, maar deze week -normaal de finaleweek- brengen Klara en Canvas programma's over de geschiedenis van de wedstrijd. En dat is nodig, vindt ook koningin Mathilde.

Ook koningin Mathilde zal de Koningin Elisabethwedstrijd missen dit jaar. Als beschermvrouwe is ze altijd trouw op post, zelfs geflankeerd door man en kinderen. Vorig jaar gaf ze enthousiast een interview over hoe ze de wedstrijd leerde kennen, en nog altijd beleeft. Dit jaar staat Mathilde stil bij de corona-impact. Want de cultuursector is zwaar getroffen.

De piano-editie van dit jaar kan niet doorgaan, toch houdt Mathilde de moed erin. “Het is een grote teleurstelling voor het publiek,” zegt ze, “maar uitstel is geen afstel. En het gemis dat het grote publiek kan ervaren is toch een goed teken voor de toekomst. Ik heb er alle vertrouwen in dat het jaar 2021 rond piano een succesvol jaar zal zijn.”

Pianomicrobe heerst in Laken

Mathilde speelt zelf piano, sinds haar 23. Ze heeft de microbe doorgegeven aan prinses Elisabeth en prins Gabriël, de twee oudsten, en ook koning Filip is er tien jaar geleden mee begonnen. Mathilde beseft hoe groot de teleurstelling is voor de pianisten.

“Het wegvallen van de wedstrijd kan misschien vergeleken worden met het wegvallen van de Olympische Spelen voor de atleten,” zegt ze. “De kandidaten bereiden zich hard voor een belangrijk doel voor en dan valt dat doel weg. Maar ik ben er zeker van dat alle deelnemers volgend jaar terugkomen met nog meer motivatie.”

Het wegvallen van de wedstrijd kan vergeleken worden met het wegvallen van de Olympische Spelen voor de atleten.

Koningin Mathilde

Hoogtepunt voor jongeren

De wedstrijd trekt jong internationaal talent naar ons land. “Ik weet uit ervaring hoe de deelnemers ernaar uit kijken omwille van het niveau van de wedstrijd. Ze zien het echt als een hoogtepunt in hun prille carrière.” Ook onder het publiek zitten vele jonge fans. De koningin denkt niet dat die zullen afhaken, nu ze een jaartje moeten wachten.

“Tijdens mijn bezoeken aan de muziekacademies en conservatoria de voorbije jaren, heb ik kunnen vaststellen hoe groot de interesse is van jongeren voor de klassieke muziek.” En ze voegt er lachend aan toe: “Maar ze zullen nog een beetje geduld moeten hebben.”

Koninklijke kijk- en luistertip

Cultuur lijdt enorm onder de coronacrisis, terwijl dat juist mensen bij elkaar kan brengen, vindt Mathilde. Daarom geeft ze Klara en Canvas een koninklijk duwtje in de rug, nu zij het archief induiken rond de muziekwedstrijd. De hele week houden zij het vuur warm, met speciale programma’s rond de KEW de hele week.

Presentatrice Katelijne Boon is opgetogen. “Wij hebben met Klara ‘De week van de koningin’ in het leven geroepen, en op canvas.be ‘Het mooiste van de wedstrijd’. Dé manier om nog eens herinneringen op te rakelen aan memorabele deelnames van de afgelopen decennia.”

Ook dé manier voor mensen die de wedstrijd niet kennen, om zich te begraven in die geweldige geschiedenis.

Katelijne Boon, Presentatrice Klara

Trouwe fans hebben al enthousiast gereageerd. Maar niet alleen zij komen aan hun trekken, belooft Boon. “Het is ook de kans voor mensen die de wedstrijd niet kennen, om zich helemaal te begraven in die geweldige geschiedenis van die wedstrijd, zodat ze volgend jaar klaar zijn voor die editie van piano die dit jaar jammer genoeg is afgelast.”

Mathilde besluit met een oproep: “Laten we mekaar ontmoeten, volgende week, virtueel. Cultuur kan echt een troef zijn in de strijd tegen eenzaamheid in deze moeilijke tijden. Laten we echt deelnemen aan de programma’s rond klassieke muziek die worden geprogrammeerd volgende week op verschillende zenders.”

Laten we elkaar ontmoeten, volgende week, virtueel. Laten we echt deelnemen aan de programma’s rond klassieke muziek.

Koningin Mathilde

U kan het concours-gevoel beleven op Klara en VRT NU van maandag 25 tot zaterdag 30 mei.

Videospeler inladen...

Meest gelezen