AFP or licensors

Spanje wil vanaf 1 juli buitenlandse toeristen ontvangen, topadviseur Britse premier onder vuur na schenden maatregelen

Er zijn opnieuw 25 coronaoverlijdens gemeld, en de voorbije 24 uur waren er 34 nieuwe ziekenhuisopnames. "Dat is het laagste cijfer sinds een lange tijd", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Voorlopig zien we nog geen eventuele verslechtering door de versoepeling van de maatregelen." Spanje wil verder vanaf 1 juli weer buitenlandse toeristen ontvangen. En in het Verenigd Koninkrijk ligt een topadviseur van de Britse premier onder vuur, omdat hij de coronamaatregelen schond. Lees al het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de meest recente nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De dagelijkse cijfers van het Nationaal Crisiscentrum

Ook vandaag heeft het Nationaal Crisiscentrum een update gegeven over de dagelijkse cijfers. Dit zijn de belangrijkste gegevens:

  • De voorbije 24 uur zijn 34 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. 
  • 32 patiënten hebben het ziekenhuis mogen verlaten
  • In totaal liggen er nu 1.388 Covid-19-patiënten in het ziekenhuis.
  • 259 coronapatiënten worden verzorgd op de afdeling intensieve zorg. Dat is een daling met 9 patiënten.
  • In de voorbije 24 uur zijn 25 nieuwe overlijdens gerapporteerd. 15 mensen overleden in het ziekenhuis, 10 in een woonzorgcentrum. In deze laatste groep werd 90 procent bevestigd door een Covid-test.
  • Dat brengt het totaal op 9.237 overlijdens sinds de uitbraak van het virus in ons land. 48 procent van de mensen overleed in het ziekenhuis, 51 procent in een woonzorgcentrum, 0.2 procent thuis en 0.5 procent op een andere plaats. De sterfgevallen in het ziekenhuis zijn allemaal bevestigde gevallen. De sterfgevallen in de woonzorgcentra zijn zowel bevestigde (24 procent) als vermoede (76 procent) gevallen.
  • Er zijn 299 nieuwe coronabesmettingen gerapporteerd. Het totale aantal bevestigde besmettingen in ons land bedraagt nu 56.810.

"De cijfers zien er goed uit", zegt viroloog Marc Van Ranst. "We tellen 34 nieuwe ziekenhuisopnames, dat is het laagste cijfer sinds een hele tijd. Een eventuele verslechtering door de versoepeling zien we niet of nog niet."

The New York Times plaatst 1.000 doden op cover: "Onberekenbaar verlies"

De Amerikaanse krant The New York Times heeft 1.000 namen van overledenen aan de gevolgen van het coronavirus gepubliceerd. De namenlijst neemt de volledige voorpagina in en loopt verder, verder in de krant. "Deze 1.000 namen zijn amper 1 procent van het aantal doden in de Verenigde Staten", schrijft de krant. "Ze zijn veel meer dan alleen maar een getal. Ze zijn een onberekenbaar verlies."

Vlamingen quizzen massaal online

Lieven Scheire heeft een eerste Huiskamerquiz gepresenteerd. Zondag is er een tweede editie. Veel quizzers zoeken hun toevlucht tot het internet om hun hobby te beleven. Via een livestream kunnen de quizkandidaten deelnemen aan het event.

Videospeler inladen...

Topadviseur van Boris Johnson onder vuur wegens schenden coronamaatregelen

Dominic Cummings, een topadviseur van de Britse premier Boris Johnson, ligt onder vuur omdat hij de coronaregels die van kracht zijn in het land meerdere keren zou hebben overtreden. Volgens Britse media is hij net na de invoering van strenge lockdownmaatregelen met griepverschijnselen in de auto gestapt en heeft hij honderden kilometers gereden naar zijn ouderlijke huis.

Cummings kreeg in Durham de politie over de vloer met een verzoek om uitleg. Zelf zei hij vandaag aan de pers dat de verplaatsing "redelijk en wettig" was. Omdat zowel zijn echtgenote als hijzelf symptomen vertoonden, moesten ze zo snel mogelijk naar familie om er zeker van te zijn dat iemand op hun vierjarig zoontje zou kunnen letten, legde hij uit.

Onder meer fractieleider Ian Blackford van de Schotse partij SNP vroeg reeds om het ontslag van Cummings, maar dat lijkt voorlopig niet aan de orde. De Britse premier laat weten dat zijn adviseur nog altijd zijn volle vertrouwen heeft. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Je eigen gezicht op een mondmasker

Een fotograaf in de Indische stad Chennai heeft een originele manier gevonden om gepersonaliseerde mondmaskers aan de man te brengen. In zijn fotostudio neemt hij een foto van jouw gezicht en bedrukt dat dan op een mondmasker. Zo blijf je met een mondmasker aan herkenbaar.

AFP or licensors
AFP or licensors

Muurtekening maakt superheld van verpleger

Op een muurtekening in de Servische stad Novi Sad is een verpleger te zien als superheld tussen fictieve helden zoals Batman, Spiderman en Captain America. De hashtag die erbij staat betekent: "voor onze helden".

AFP or licensors

Korte privéconcertjes in Dresden: 1 muzikant speelt 10 minuten voor 1 toeschouwer

Staatskapelle Dresden heeft een originele manier gevonden om toch live klassieke concerten te kunnen spelen zonder de coronamaatregelen te schenden. Ze geven korte intieme concerten waarbij één muzikant gedurende 10 minuten live speelt voor één toeschouwer. Ze doen dat op verschillende plaatsen in de Duitse stad.

(c) dpa-Zentralbild
(c) dpa-Zentralbild
(c) dpa-Zentralbild

Basisschool in Korspel sluit preventief na positieve coronatest van personeelslid

Het stadsbestuur van Beringen in Limburg heeft vanavond beslist om de stedelijke basisschool De Hoeksteen in Korspel preventief te sluiten nadat een personeelslid positief had getest op Covid-19. Het betrokken personeelslid stond maandag in de noodopvang van kleuters en onderging vrijdag een coronatest.

De school wordt voorlopig gesloten. Op die manier wil men het risico op besmetting zoveel mogelijk indijken. 

"De directie heeft alle ouders op de hoogte gebracht", zegt schepen van Onderwijs An Moons (VOLUIT).  "De school zal ook zelf contact opnemen met de ouders wiens kinderen de volgende dagen ingepland stonden voor noodopvang in de school. Op die manier wil de directie alles in het werk stellen om te voorzien in alternatieve noodopvang."

"Zodra er voldoende aanwijzingen zijn dat de school in veilige omstandigheden weer de deuren kan openen, zal hierover verder gecommuniceerd worden", zegt burgemeester Thomas Vints (CD&V).

Voor het eerst in 2 maanden minder dan 100 doden per dag in staat New York

De voorbij 24 uur zijn in de Amerikaanse staat New York 84 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo gemeld. Het gaat om de laagste dagelijkse dodentol sinds 24 maart.

"Ik heb bij mezelf steeds gezegd dat we onder de 100 moesten gaan. Dit toont dat we vooruitgang boeken", verklaarde Cuomo. De gouverneur staat aan het hoofd van een staat die op de piek van de epidemie meer dan 1.000 doden per dag moest optekenen. 

Ook het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames wijzen erop dat de epidemie in New York over haar hoogtepunt heen is. In een deel van de staat waar het virus minder aanwezig is, wordt de lockdown al versoepeld, maar in de stad New York zijn de beperkingen nog niet opgeheven. 

Voorlopig nog geen duidelijkheid over sportkampen

Groen licht gisteren voor de kampen van de jeugdbewegingen, maar over de sportkampen is er nog geen duidelijkheid. "Er zijn nog bijkomende specifiëringen nodig wat sportactiviteiten betreft", zegt Tom Demeyer, woordvoerder van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V), aan Belga. 

Voor duidelijkheid hierover is het wachten op een beslissing voor de volledige sportsector. Het kabinet van minister van Sport Ben Weyts (N-VA) heeft samen met de andere ministers van Sport enkele weken geleden een advies over de heropstart voor de volledige sportsector overhandigd aan de Veiligheidsraad. "We hopen dat de Veiligheidsraad zich bij de volgende vergadering uitspreekt over dat plan", klinkt het bij het kabinet van minister Weyts. 

Dierenopvangcentrum De Zonnegloed -voorlopig- gered dankzij gulle gevers

Het dierenopvangcentrum De Zonnegloed in Vleteren is sinds donderdag weer open voor bezoekers, met de nodige voorzorgsmaatregelen. 

De Zonnegloed krijgt geen subsidies en door de wekenlange verplichte sluiting dreigde het definitieve einde bij gebrek aan inkomsten. Maar dankzij donaties en de recente heropening ziet de toekomst er beter uit. Een ploeg van VRT NWS ging langs. 

Videospeler inladen...

Dalende tendens zet zich door in grote Europese landen

De coronacurves in de grote Europese landen blijven een dalende tendens vertonen. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers die de overheden in het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk vandaag hebben bekendgemaakt.

In het Verenigd Koninkrijk zijn de voorbije 24 uur 282 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting. Sinds de uitbraak zijn er in de Britse ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen 36.675 geregistreerde patiënten overleden aan Covid-19. Hoopgevend is de dalende tendens van de voorbije week, klinkt het. Niettemin kwamen er in een dag tijd toch weer bijna 3.000 bevestigde besmettingsgevallen bij. 

Ook in Italië zet de dalende tendens zich door. De autoriteiten meldden er 119 nieuwe doden. Het totaal kwam daarmee op 32.735. De afgelopen 24 uur kwamen er 669 bevestigde patiënten bij, iets meer dan vrijdag. Sinds de uitbraak zijn nu bijna 330.000 Italianen besmet geraakt. 

Ook in Frankrijk is er opnieuw een daling van het aantal coronapatiënten op intensieve zorg. Intensieve zorgen zijn er nu nog nodig voor 1.665 patiënten. Toch blijft de algemene druk op het Franse gezondheidssysteem hoog. Alles samen liggen er 5.600 mensen op intensieve zorg.

Vrees voor meer coronabesmettingen na doortocht cycloon Amphan in India en Bangladesh

De cycloon Amphan, die afgelopen week over India en Bangladesh raasde, heeft voor miljarden euro’s schade aangericht in beide landen. Er zijn ook zeker 102 mensen omgekomen als gevolg van de cycloon. De autoriteiten vrezen ook voor meer coronabesmettingen in de opvangkampen. 

Lees meer in dit artikel:

Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland op coronavirus getest worden

Vanaf 1 juni kunnen alle Nederlanders die dat nodig hebben, zich melden voor een coronatest. Tot nu werden in Nederland alleen speciale groepen getest, zoals het zorgpersoneel of leerkrachten. 

De inschatting of zo'n test nodig is, wordt aan de Nederlanders zelf overgelaten. Als ze denken klachten te hebben die te maken hebben met corona, dan moeten ze gewoon bellen naar een speciaal telefoonnummer. 

Bij een positieve testuitslag volgt twee weken thuisisolatie en een bron- en contactonderzoek. 

Eerste dag zonder nieuwe besmettingen in Kroatië sinds 9 maart

In Kroatië zijn de voorbije 24 uur geen nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Het is de eerste dag sinds 9 maart dat er in Kroatië geen nieuwe infecties opdoken.

Op 25 februari werd er in Kroatië een eerste besmetting genoteerd. Het aantal steeg tot 2.243 gevallen en 99 mensen overleden er aan de longziekte die het virus veroorzaakt. 

Buitenlandse toeristen welkom vanaf 1 juli in Spanje

Vanaf juli zullen buitenlandse toeristen opnieuw naar Spanje kunnen reizen. Dat heeft premier Pedro Sanchez aangekondigd. De Spaanse grenzen zijn gesloten sinds de regering midden maart ingrijpende lockdownmaatregelen nam om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Lees meer in dit bericht:

Corona: een nieuwe vijand erbij voor de Afghanen

De oude vijand is nog lang niet verslagen en met corona duikt er alweer een nieuwe op in Afghanistan.  Het virus verspreidt zich even onvoorspelbaar als terreurgroeperingen en lijkt even onoverwinnelijk. Voor een land dat al 40 jaar kreunt onder oorlog maakt het het leven er alleen nog  onleefbaarder op.  

Lees meer in dit artikel: 

Alternatief Europees herstelpan van "zuinige lidstaten" Oostenrijk, Nederland, Denemarken en Zweden

Zes dagen na Duitsland en Frankrijk hebben ook de vier zogenoemde "zuinige lidstaten" een eigen voorstel uitgewerkt om de Europese economie te doen herstellen van de coronacrisis. Zo suggereren ze een lening voor de zwaarst getroffen landen en willen ze niet weten van een grotere Europese begroting.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen