De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz, archieffoto

Oostenrijk, Nederland, Denemarken en Zweden stellen eigen Europees herstelplan voor

Zes dagen na Duitsland en Frankrijk hebben ook de vier zogenoemde "zuinige lidstaten" een eigen voorstel uitgewerkt om de Europese economie te herstellen van de coronacrisis. Zo suggereren ze een lening voor de zwaarst getroffen landen en willen ze niet weten van een grotere Europese begroting.

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel stelden begin deze week voor om de Europese Commissie tot 500 miljard euro te laten lenen op de kapitaalmarkten. Dat geld zou via de Europese begroting als subsidies naar de lidstaten en sectoren vloeien die het zwaarst getroffen werden door de coronacrisis.

Maar Oostenrijk, Nederland, Denemarken en Zweden zien dit voorstel niet zitten. Ze vrezen dat er via de achterdeur een "schuldenunie" zal ontstaan. Toch willen ook zij een herstelfonds, zo blijkt uit een voorstel dat het bureau van de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz heeft gepubliceerd. Het verschil is dat het geld in hun voorstel via gunstige leningen ter beschikking zou worden gesteld.

De zuinige vier, die al maanden een front vormen in de strijd over de nieuwe Europese meerjarenbegroting tot 2027, blijven zich ook kanten tegen een aanzienlijke verhoging van het Europese budget, zoals Macron en Merkel voorstellen.

Herinvesteren in onderzoek en innovatie

Het fonds van de vier landen zou twee jaar operationeel blijven en gekoppeld worden aan voorwaarden. Het geld moet geïnvesteerd worden "in activiteiten die het meest bijdragen aan het herstel, zoals onderzoek en innovatie, in een versterking van de gezondheidssector en in de groene transitie", luidt het. Ze vinden het ook noodzakelijk om "de uitgaven te beschermen tegen fraude".

De Europese Commissie presenteert woensdag haar voorstel voor een relancefonds. Nadien moeten de 27 lidstaten het onderling eens raken. Ook het Europees Parlement heeft zijn zeg in begrotingszaken.

 Het zwaar getroffen Italië heeft het plan van de zuinige vier meteen een "onvoldoende" meegegeven. De zware recessie verdient "ambitieuze en innovatieve voorstellen", twitterde minister van Europese Zaken Enzo Amendola. "Het plan van de "zuinige" landen is defensief en onvoldoende."

Meest gelezen