AFP OR LICENSORS

Optimistische Spaanse premier wil toeristen weer verwelkomen, terwijl oppositie "autoprotest" houdt in Madrid

De Spaanse premier Pedro Sanchez zegt dat Spanje op één stap staat van de overwinning op het coronavirus. Spanje wil weer volop inzetten op het toerisme, en zegt dat buitenlanders vanaf 1 juli weer binnen mogen. Intussen zijn in verschillende Spaanse steden zoals in de hoofdstad Madrid duizenden demonstranten de straat opgekomen. Het protest gaat uit van de uiterst rechtse oppositiepartij Vox.  

De Spaanse premier, de socialist Pedro Sanchez, hield een lange coronatoespraak. Zijn doel: duidelijk maken dat het virus weliswaar nog niet dood is, maar "dat Spanje dicht bij de overwinning staat". 

De reproductiegraad - dat is de mate waarin besmette mensen op hun beurt weer anderen besmetten - is gezakt tot 0,2. Dat wil zeggen dat er maar één nieuwe besmetting opduikt voor vijf dragers van het virus. Sanchez dankte de bevolking dan ook voor de opofferingen in de strijd tegen het coronavirus. En hij stelde nieuwe versoepelingen in het vooruitzicht. 

Ook voor de buitenlandse toeristen had de Spaanse premier een duidelijke boodschap. "U kan vanaf nu uw vakantie in ons land al plannen" zei Sanchez. Vanaf juli gaat het land weer open voor buitenlanders. Het toerisme is heel belangrijk voor Spanje, waar jaarlijks zo'n tachtig miljoen buitenlanders hun vakantie doorbrengen. 

De opening gebeurt in veilige omstandigheden. Dat betekent in de praktijk dat de horeca bijvoorbeeld wel open zal zijn, maar niet meer dan de helft van zijn normale capaciteit zal mogen gebruiken.

Vanaf nu kan u uw zomervakantie in ons land beginnen te plannen

Spaans premier Sanchez

Protest

Maar niet iedereen is blij met de manier waarop de regering de coronacrisis aanpakt. In Madrid en een paar andere steden waren de straten op het ogenblik van de toespraak gevuld met een stoet van duizenden auto’s.

Al toeterend en wapperend met Spaanse vlaggen uit hun ramen, rijden ze voorbij. Ze maken deel uit van de nationale anti-regeringsbetoging. Tot deze betoging werd opgeroepen door de extreemrechtse partij Vox.

De demonstranten eisen onder meer het ontslag van premier Pedro Sanchez en vicepremier Pablo Iglesias omwille van hun aanpak van de coronacrisis. Het beheer van de crisis door de linkse regering heeft een spervuur ​​van kritiek uitgelokt van rechtse partijen die het als "brute opsluiting" omschrijven. Ze verwijten de regering enorme economische schade en jobverlies.

Meer dan 28.000 coronadoden

Spanje is zwaar getroffen door het coronavirus met meer dan 28.000 dodelijke slachtoffers. Het land heeft de noodtoestand voor de vijfde keer verlengd, tot 7 juni. Voor een aantal regio’s zijn er eerder al wel versoepelingen van de lockdown afgekondigd.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
AFP OR LICENSORS
AFP OR LICENSORS
Partijleider Vox, Santiago Abascal
AFP OR LICENSORS
AFP OR LICENSORS
AFP OR LICENSORS

Meest gelezen