Bubbel van 50 kinderen, waarom geen BBQ met 30 vrienden? Van Ranst: "Groot verschil tussen kinderen en volwassenen"

De "contactbubbels" voor kinderen worden ruimer. Waarom kunnen we dan geen barbecue doen met 30 vrienden in onze tuin? Viroloog Marc Van Ranst benadrukt aan onze redactie dat het om kinderen gaat, hij wijst op de graduele versoepeling en de vlottere contactopsporing. Maar niet getreurd: Van Ranst verwacht ook een versoepeling voor volwassenen naar de zomer toe.

Het was u misschien opgevallen: na de huisbubbel van 4 én de bubbel van maximaal 14 op school, was er gisteren plots sprake van bubbels van 20 én 50. We kregen twee gloednieuwe cijfers op ons bord.

Het federale overlegcomité laat immers vanaf 1 juli jeugdkampen toe tot maximaal 50 jongeren. De onderwijsinstanties en bevoegd Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) zetten dan weer vanaf juni het licht op groen voor groepen of klassen tot 20 leerlingen in het lager onderwijs (tot voor kort was dat maximaal 14). 

Kans op infectie-overdracht is anders

Viroloog Van Ranst benadrukt dat de versoepeling er helemaal niet "plots" komt. "Het gaat gradueel, want we zijn nu nog maar eind mei. Ander niet te onderschatten detail is dat het om bubbels van kinderen/jongeren gaat." 

Dat getal van 50 is niet zomaar gekozen

viroloog Marc Van Ranst

"Dat getal van 50 is niet zomaar gekozen. Het is duidelijk dat je geen kamp kan organiseren voor minder dan 50 mensen. Dan zouden er geen kampen kunnen doorgaan. 50 lijkt natuurlijk veel in een periode dat je met weinig mensen in klassen mag zitten. We zien dat andere landen meer kinderen toelaten. We zijn op dit moment dus wel heel streng. Uit alle studies blijkt nu dat bij kinderen, wanneer ze zelf ziek worden, het ziektemakend vermogen (de overdracht van infecties, red.) héél klein is. In die zin is het geen groot probleem om 50 kinderen samen te brengen", legt Van Ranst onze redactie uit.

ISOPIX

Gegevens kinderen op kampen bekend

De bubbel van 50 voor jeugdkampen komt er ook niet morgen. Dat gaat in vanaf de zomer. Bovendien is de traceerbaarheid bij die kampen makkelijker. "Je weet wie er in de bubbel zit en dat is perfect opspoorbaar. Om te testen kan dat geen probleem zijn dan", stelt Van Ranst.

Voor de klassen wordt het getal opgetrokken naar 20. "Leerlingen moeten ook op de speelplaats in die bubbel blijven, behalve kleuters. Bij hen is dat onmogelijk", aldus de viroloog. Hij vindt het een "serieuze verbetering": "Laat kinderen kinderen zijn." 

Hoelang moeten volwassenen het stellen met hun bubbel van 4? De Veiligheidsraad zal nadenken over een versoepeling voor volwassenen tegen de zomervakantie. "We moeten naar versoepeling gaan", vindt Van Ranst. Maar niet van vandaag op morgen.

Meest gelezen