Videospeler inladen...

Wat we kunnen leren van de Slovaken: zij zijn hét succesverhaal in deze coronacrisis

Met slechts 28 overlijdens door het coronavirus doet Slovakije het veel beter dan de meeste West-Europese landen. Wat verklaart dit medische succes? "De mensen droegen snel mondmaskers, omdat het iets was dat ze zelf konden doen om zichzelf en anderen te beschermen", zegt politiek analist Miroslav Beblavy. Ook het gebrek aan vertrouwen in hun gezondheidssysteem heeft bijgedragen tot het succes.

De Slovaakse autoriteiten moedigden al snel na de uitbraak van corona het gebruik van mondmaskers aan, ook al was dat niet het beleid dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseerde. Volgens politiek analist Miroslav Beblavy hebben de Slovaken massaal hun overheid gevolgd.

Er was een campagne dat maskers het beste vaccin zijn, zolang dat er niet is

"Het was grotendeels psychisch", legt hij uit. "De mensen vonden dat mondmaskers iets waren dat ze zelf konden doen. Ze voelden dat ze zichzelf en de anderen konden beschermen." Ook de autoriteiten drongen er sterk op aan. "Er was een campagne dat maskers het beste vaccin zijn, zolang dat er niet is. Dat sprak de mensen aan en ze volgden massaal de regel, zelfs voordat de regering het verplicht maakte."

Angst voor kwaliteit gezondheidssysteem

De lockdown die Slovakije snel invoerde, is begin deze maand versoepeld. Met amper 28 doden op een bevolking van 5,5 miljoen, de helft van België, heeft Slovakije de coronacrisis uitzonderlijk goed doorstaan. En dat komt niet omdat het land geïsoleerd zou zijn, zegt Beblavy.

50.000 Slovaken zijn in februari in Noord-Italië geweest toen corona daar toesloeg

"Honderdduizenden Slovaken reizen rond in Europa", zegt hij. "Volgens mobiele telefoondata zijn in februari 50.000 Slovaken in Noord-Italië geweest toen daar corona toesloeg. Sommigen gingen daar skiën, anderen voor werk."

Ook andere landen die vroeger achter het IJzeren Gordijn lagen, zoals Tsjechië, waren succesvol in de strijd tegen corona. Naast drastische maatregelen heeft vermoedelijk ook de angst van de bevolking voor de slechte kwaliteit van de gezondheidszorg in hun land een rol gespeeld, waardoor ze vaak al op eigen initiatief hun bewegingen gingen beperken.

Bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen