Videospeler inladen...

Politicoloog Carl Devos: "Hele tijd rondjes draaien, maar CD&V kan de vicieuze cirkel doorbreken"

Politicoloog Carl Devos (UGent) ziet één jaar na de verkiezingen een opening om een nieuwe federale regering te vormen. "CD&V kan de vicieuze cirkel doorbreken door zich niet per se aan de N-VA te blijven verbinden", zegt hij in "De zevende dag" op Eén. 

Devos pikt met die uitspraak in op het debat in "De zevende dag" waarin CD&V-voorzitter Joachim Coens eerder vandaag zat. Coens stelde dat partijen beseffen dat er zo snel mogelijk een regering hoort te komen. En vooral: hij laat daarbij in het midden of de N-VA van Bart De Wever in die regering moet zitten. "Wie mee wil, wil mee, maar we moeten vooruit", klonk het daarbij evenwel vaag.

"Verkiezingen in september zijn niet onvermijdelijk, maar de dreiging rond verkiezingen zou kunnen disciplinerend werken. Er is na één jaar niets veranderd en een geweldige bombastische show verkocht, maar één virusje heeft volgens mij wel een aantal dingen veranderd", zegt Devos.

"Je voelt het een en ander schuiven. In welke mate is een partij bereid om na corona posities te verlaten, dingen te aanvaarden en veto's los te laten? Corona biedt een mogelijkheid om een ongeziene regering, met een ongeziene samenstelling, en een ongezien programma te vormen want het zijn ongeziene tijden ." 

Opening richting Vivaldi?

Devos maakt het bruggetje naar de uitspraak van Coens. Die lijkt een meerderheid met de N-VA te willen loslaten. Devos wijst op een vicieuze cirkel.

"CD&V hing natuurlijk vast aan een bevraging waarin de leden de N-VA niet wilden lossen. Coens kwam dan met "vooruitschrijdend inzicht" of "een les geleerd". Dat was dan een van de coronalessen: je kan niet blijven vasthouden aan die koppeling met de N-VA. N-VA wil besturen met de PS omdat ze wil besturen, maar wil eigenlijk liever zonder de PS besturen. De PS op haar beurt wil dat niet. De Franstalige socialisten willen met de groenen besturen, maar CD&V hoort erbij. En CD&V zei tot hiertoe dat het niet kon zonder de N-VA. Er werd de hele tijd in cirkels gedraaid. Als die cirkel doorbroken wordt, dan is er misschien een uitweg naar een Vivaldi-regering (coalitie van liberalen, socialisten, groenen en christendemocraten, red.)." 

BEKIJK hier het volledige gesprek met Carl Devos en Alain Gerlache in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen