Aantal dossiers rond problematische thuissituaties laatste drie schooljaren verdrievoudigd

De centra voor leerlingenbegeleiding (CLB's) trekken aan de alarmbel. De voorbije drie schooljaren is het aantal dossiers rond problematische thuissituaties verdrievoudigd. "Het is moeilijker en moeilijker om de rust te bewaren en te voorkomen dat situaties escaleren", zegt Stefaan Grielens, namens de CLB's aan VRT NWS.

De voorbije maanden krijgen de CLB's door de coronacrisis opvallend meer oproepen van ouders en jongeren over een slechte wederzijdse verstandhouding. "Mensen zitten kort op elkaar. En heel de situatie van thuisonderwijs combineren met werk, geeft stress. Soms escaleert dat", zegt Grielens.

Tegelijk stellen ze bij de CLB's vast dat die toename niet nieuw is. "Het is een tendens die al langer bezig is", legt Grielens uit. "Als we de voorbije twee schooljaren vergelijken met die daar voor, zien we dat het aantal dossiers over moeilijkheden thuis verdrievoudigd is in drie jaar tijd. Het gaat niet alleen om kleinigheden. Er is ook echt een toename van verontrustende situaties."

Op het moment dat mensen zich niet goed in hun vel voelen, uit zich dat soms in geweld en agressie. Ook naar kinderen toe

Bij die verontrustende situaties geven de CLB-medewerkers aan dat ze bang zijn dat er dingen gaan gebeuren die een ernstige impact kunnen hebben op de ontwikkeling van de kinderen. "Op het moment dat mensen zich niet goed in hun vel voelen, uit zich dat soms in geweld en agressie. Ook naar kinderen toe."

Grielens juicht toe dat de scholen binnenkort meer open gaan zijn, dat zal de druk een beetje van de ketel halen. Dat ook de zomerkampen kunnen doorgaan, is op dat vlak goed nieuws. Toch waarschuwt hij ervoor dat de problemen ook los van corona groot zijn. "Het is belangrijk dat we de aandacht voor kinderen en jongeren in moeilijke situaties niet loslaten."

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen