AFP or licensors

De "grote coronadreiging" in Indiase sloppenwijken: "Moeilijk om in je kot te blijven als je geen kot hebt" 

"In de sloppenwijken in India is er een groot probleem." Aan het woord is Herman Kuppers, een dokter die vaak in India als vrijwilliger werkt. Officieel telt het land "slechts" 3.750 doden, maar waarschijnlijk zijn dat er veel meer. "Het is heel moeilijk om in je kot te blijven als je geen kot hebt, of om water te gebruiken als er geen water is."

In verschillende delen van de wereld worden de coronamaatregelen stilaan teruggeschroefd en kan het "normale" leven weer langzaam opstarten. Maar in India lijkt het een heel ander verhaal te zijn. "Officieel zijn er 3.750 doden, maar dat is een grote onderschatting", vertelt Herman Kuppers, een arts die in India vrijwilligerswerk doet bij organisaties die in "the slums" (de sloppenwijken) werken. 

Vooral in die sloppenwijken is er "een groot probleem". "In India ben je nooit alleen. Dat is altijd gezellig, maar op dit moment is dat een groot probleem. Mensen zijn opgehokt, leven heel veel samen met grote families in kleine huisjes. Op straat is er ook altijd veel volk, want mensen hebben te weinig plaats binnen. Het is op straat één grote mierenhoop. Als daar corona uitbreekt, is dat een grote broeihaard."

Het is op straat één grote mierenhoop. Als daar corona uitbreekt, is dat een grote broeihaard

Krijgen de inwoners voldoende informatie?

Informatie is een groot probleem, vertelt Kuppers verder. "Het nieuws van de lockdown is heel plots gekomen, zonder voldoende inlichtingen. De mensen die het best ingelicht zijn, zijn diegenen die kunnen lezen en schrijven. In de slums kijken ze bijvoorbeeld wel tv, maar zonder veel uitleg. En dan ontstaan er allerlei fantasieën, er worden verhalen verteld over het virus."

Er ontstaan allerlei fantasieën, verhalen over het virus

Herman Kuppers - arts

Enkele voorbeelden? "Er doen verhalen de ronde over hekserijen, iedereen die ooit ziek geweest is, zou besmet zijn, dokters worden aangevallen omdat ze beschouwd worden als virusdragers, migranten die uit de steden komen, krijgen datzelfde stigma van virusdrager. Dat geeft enorm veel problemen."

"Daarnaast is het ook heel moeilijk om in je kot te blijven als je geen kot hebt, of om water te gebruiken als er geen water is. In de sloppenwijken is de watervoorziening heel slecht, dus mensen zijn huiverig om dat te doen." Vanop afstand proberen de vrijwilligers wel het nodige te doen. "De sloppenwijken zijn afgesloten, niemand kan er binnen of buiten. We proberen nu van hieruit filmpjes op te sturen over handen wassen en afstand houden."

Het is heel moeilijk om in je kot te blijven als je geen kot hebt, of om water te gebruiken als er geen water is

Herman Kuppers - arts

"Armoede zal corona in veel gevallen voor zijn"

Naast de coronadreiging is er ook nog de (constante) dreiging van armoede. "De mensen in de sloppenwijken zijn straatarm, leven van dagdagelijkse arbeid in de stad, hebben daar hele kleine winkels. Dat is nu ook gedaan. Er zijn geen inkomsten en de mensen hebben geen reserve. Ze kijken alleen naar de dag van morgen, hebben niets gepland."

Armoede zal corona in veel gevallen voor zijn

Herman Kuppers - arts

"Migranten zijn heel snel vanuit de steden naar huis moeten vertrekken bij de lockdown. Maar ze konden de trein of bus niet nemen, omdat die niet meer reden, dus ze zijn te voet naar huis aan het gaan. Dat gaat vaak om duizenden kilometers". Kuppers vreest dan ook dat veel mensen (zullen) sterven van honger of ontbering: "Armoede zal corona in veel gevallen voor zijn". 

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend":

Meest gelezen