Videospeler inladen...

Geen Ros Beiaardommegang, maar Dendermonde viert wel feest

De inwoners van Dendermonde hebben op een coronaveilige manier de afgelasting van de Ros Beiaardommegang gevierd. Door de coronacrisis gaat het event niet door. Het zal volgend jaar georganiseerd worden.

Slechts één keer om de tien jaar rijdt het paard uit, een evenement dat 100.000 bezoekers lokt en uitgeroepen werd tot Unesco werelderfgoed. Vandaag had die dag moeten zijn, maar corona besliste daar anders over. Maar de inwoners van Dendermonde lieten wél van zich horen vandaag.

Heel wat mensen zijn in het stadscentrum bijeengekomen om stil te staan bij de annulering van de Ommegang. "Dat kon niet door corona en dat begrijpt elke inwoner van Dendermonde. Vandaag zijn enkele Dendermondenaars bijeengekomen, maar op een heel gedisciplineerde manier", reageert burgemeester Piet Buyse (CD&V) op de commotie die de beelden her en der veroorzaakten.

"Ik ben zelf ook buitengekomen en heb samen met mijn buren op veilige afstand van elkaar het lied gezongen", zegt Buyse. "Dit is een heel emotionele dag en iedereen begrijpt dat de Ommegang niet kan plaatsvinden, maar toch wilde elke inwoner vandaag wel iets doen. Vandaar de vlaggen en het zingen van lied. Ik heb gezien dat die oproep veel succes heeft gehad. En inderdaad, op de Grote Markt verzamelden heel wat inwoners, maar ik ken mijn markt en het waren er zeker geen 1.000."

De regels werden gerespecteerd en ik verwacht me niet aan verdere problemen rond deze dag.
Piet Buyse, burgemeester Dendermonde

Buyse ontkent dat de afstandsregels niet gerespecteerd werden. "Ja, sommige mensen stonden dicht bij elkaar, maar dat was in hun bubbel, zoals ze ook samen wandelen door de winkelstraten of in de parken of op de dijk. Je mag als bubbel elkaar ook een knuffel geven of vastpakken. En wie niet in de bubbel zit, hield afstand. Mijn eigen dochter was daar met mijn kleinkind, dat is een gezin, die mogen dicht bij elkaar staan. Ik zie hier het probleem niet."

Volgens Buyse was er zelfs een enorme discipline. "Het was een mooi, emotioneel moment, een echt "wij-gevoel", een verbindend iets waar ik geen probleem van maak. We hebben ook geen oproep gedaan om te verzamelen. Er zijn aanvragen gekomen om georganiseerde dingen te doen vandaag, en die hebben we allemaal afgeketst."

De politie was ook aanwezig. "Ze hebben gepatrouilleerd en het was druk in de stad, maar er zijn geen problemen gesignaleerd. Alles is veilig verlopen, net zo veilig als wanneer mensen samen wandelen of shoppen. De regels werden gerespecteerd en ik verwacht me niet aan verdere problemen rond deze dag."

Bekijk hieronder dronebeelden van vanmiddag in Dendermonde:

Videospeler inladen...

Meest gelezen