Horeca Vlaanderen: "Snel meer duidelijkheid nodig over heropening want horeca moet zich kunnen voorbereiden"

Horeca Vlaanderen wil dat er volgende week al meer duidelijkheid komt over de heropening van de cafés en restaurants. Dat schrijft de krant De Zondag. De nationale veiligheidsraad, die over die heropenig beslist, zou pas begin volgende maand daarover samenkomen. "Maar de horeca heeft tijd nodig om een heropening voor te bereiden, daarom moet er al sneller gecommuniceerd worden", zegt Horeca Vlaanderen.

In Nederland kunnen cafés en restaurants vanaf 1 juni al weer de deuren openen, maar voor de etablissementen in ons land is er nog geen concrete datum vastgelegd. Een heropening vóór 8 juni zou er alvast niet in zitten. Pas op die datum zouden namelijk nieuwe versoepelingen kunnen ingaan.

Op 3 juni zou de Nationale Veiligheidsraad daarover beslissen. "Maar dat is eigenlijk te laat", vindt federatie Horeca Vlaanderen. "Wij hebben de voorbije weken overlegd over een gids voor de sector, die de veilige voorwaarden bepaalt om te kunnen openen. Dat overleg zit in de finale fase maar vanuit operationeel standpunt is het absoluut essentieel om uiterlijk komende week al een beslissing te nemen over die voorwaarden", zegt CEO Matthias De Caluwe.

Tapinstallaties reinigen en bestellingen plaatsen, dat lukt gewoon niet op een paar dagen tijd voor duizenden ondernemingen  

Mathias De Caluwe, Horeca Vlaanderen

Want de horeca heeft tijd nodig om alles goed te kunnen voorbereiden, klinkt het. "Als je bepaalde veiligheidsmaatregelen moet nemen, zoals bijvoorbeeld het voorzien van handgels of de herinrichting van zaken, dan heb je daar tijd voor nodig", zegt De Caluwe. "Ook tapinstallaties laten reinigen bijvoorbeeld of bestellingen plaatsen bij brouwerijen lukt niet op een paar dagen tijd als de duizenden ondernemingen in sector dat op hetzelfde moment moeten doen." 

Met betrekking tot de veiligheidsmaatregelen wil Horeca Vlaanderen dat die economisch haalbaar zijn. In Nederland mogen zaken bijvoorbeeld bij de heropening binnen slechts een maximum van 30 klanten ontvangen. "Wij denken dat zo'n beperking van de capaciteit moeilijk is voor onze sector", zegt De Caluwe. "Als de maatregelen niet haalbaar blijken voor sommige uitbaters, moeten zij dan weer de steunmaatregelen kunnen blijven gebruiken."  

Bekijk hier de verslagen uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen