De Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens corruptieproces

Israëlische premier tijdens corruptieproces: “Samenzwering om mij af te zetten”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is voor de rechter verschenen bij de start van zijn corruptieproces. De premier stak meteen een tirade af tegen politie en aanklagers over “een samenzwering om hem af te zetten.” Netanyahu zei ook dat hij het land zal blijven leiden ondanks deze ”valse, verzonnen” rechtszaak. De zaak ligt intussen weer stil.

Netanyahu droeg een chirurgisch mondmasker wanneer hij de rechtszaal binnenkwam. Daarmee hield de eerste minister zich aan de voorschriften inzake corona. De Israëlische premier stak meteen een tirade af.  Nog voor de start van het proces beschuldigde hij politie en aanklagers van “een samenzwering om hem af te zetten”.

Netanyahu noemde de corruptiezaak “een poging om de wil van het volk ongedaan te maken” en “een poging om een sterke rechtse premier af te zetten”. Verder zei hij dat de bewijslast “overdreven was”.

Hij vroeg aan de rechtbank om alles live op televisie uit te zenden om zo “volledige transparantie” te verzekeren. "Terwijl de media doorgaan met onzin, met deze valse, verzonnen zaak, zal ik de staat Israël blijven leiden en kwesties behandelen die echt belangrijk voor je zijn", ging hij verder.

"Ik verschijn hier vandaag, als uw premier, met een rechte rug en een hoog opgeheven hoofd', zei hij nog.

(Lees verder onder de foto)

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens corruptieproces

De premier zette meteen de toon voor wat belooft een tumultueuze periode te worden in Israël. Het is namelijk voor het eerst in de geschiedenis van het land dat een premier in functie moet terechtstaan.

Ook buiten de rechtbank was er tumult. Daar stonden enkele honderden aanhangers van Netanyahu, ze zongen en dansten om hun premier te ondersteunen. Onder hen ook een aantal vooraanstaande leden van zijn rechtse Likoed-partij.

(Lees verder onder de foto)

 Aanhangers van Netanyahu
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Aan de officiële residentie van de premier stonden dan weer enkele honderden demonstranten te betogen tegen de premier, ze noemden hem onder andere de "minister van misdaad”.

(Lees verder onder de foto)

Tegenstanders Netanyahu
AFP or licensors

Zitting stilgelegd

Tijdens de zitting vroegen de advocaten van de premier verscheidene maanden tijd om het bewijsmateriaal tegen de eerste minister te bestuderen. Het parket vroeg dan weer of getuigen snel gehoord konden worden. De drie rechters zeiden dat ze deze verzoeken zouden bekijken en verdaagden de zitting zonder een nieuwe datum vast te leggen voor de voortzetting van het proces.

Eerder op de dag, voor de start van de rechtszaak, hield Netanyahu een eerste vergadering van zijn nieuw kabinet. Het proces start namelijk één week na het begin van zijn vijfde ambtstermijn.

(Lees verder onder de foto)

Netanyahu  eerder op de dag, tijdens de eerste vergadering van zijn nieuw kabinet
ABIR SULTAN

De aanklachten tegen de 70-jarige Netanyahu gaan over drie verschillende zaken, die bekendstaan als Zaak 1000, 2000 en 4000. Hij wordt onder meer verdacht van fraude, omkoping en corruptie.  

Als Netanyahu schuldig wordt bevonden, riskeert hij voor enige tijd achter de tralies te verdwijnen. Op omkoping staat in Israël een maximale gevangenisstraf van tien jaar. Fraude en misbruik van vertrouwen kan een celstraf van drie jaar opleveren. 

(Lees verder onder foto)

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens corruptieproces

Toch wordt een uitspraak niet onmiddellijk verwacht. Het kan mogelijk nog jaren duren voordat het proces wordt afgerond. Het is ook niet uitgesloten dat er een schikking wordt getroffen. Hoogstwaarschijnlijk valt het verdict pas wanneer Netanyahu zich al heeft teruggetrokken als regeringsleider. 

Tegenstanders Netanyahu
AFP or licensors
Aanhangers Netanyahu
AFP or licensors

Meest gelezen