CD&V-voorzitter Joachim Coens en SP.A-voorzitter Conner Rousseau

"Kleine hoopvolle signalen, partijen laten politieke spelletjes los in federale formatie"

Wat moeten we ervan denken dat zowel CD&V-voorzitter Joachim Coens als Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert niet langer exclusieven stellen voor de federale regering. Zo moet de N-VA er niet per se bij, zo was te horen in "De zevende dag". "De partijen beseffen vooral dat de bevolking zich ergert aan de politieke crisis", analyseert politiek journalist Ivan De Vadder. "Ze laten politieke spelletjes los, al is nog steeds te horen dat ze er allemaal liefst de twee grootste partijen -dus naast de PS ook de N-VA- bij hebben."

Even samenvatten: zowel CD&V-voorzitter Joachim Coens als kersvers Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert waren vanochtend te gast in "De zevende dag". Coens gaf daar aan dat de N-VA wat hem betreft niet per se mee in de federale regering moet stappen, hij wil vooral samenwerken. Lachaert zei op zijn beurt dat hij nooit exclusieven heeft gesteld, ook al is het altijd zijn voorkeur geweest om de twee grootste partijen (PS en N-VA) in de federale regering te hebben. Lachaert pleitte daarnaast ook voor een liberale staatshervorming met een debat over efficiëntere structureren, eerder dan een ideologische staatshervorming.

 "Het zijn kleine hoopvolle signalen die ik vandaag gehoord heb", zegt politiek journalist Ivan De Vadder. Wil dit nu zeggen dat CD&V en Open VLD de N-VA loslaten? "Dat is een groot woord. Zo hoor ik ook dat iedereen de redenering blijft hanteren dat de twee grootste partijen (N-VA en de PS) bij de federale regering moeten zitten."

(lees verder onder de video's van Joachim Coens en Egbert Lachaert in "De zevende dag")

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

"De partijen beseffen dat de bevolking zich ergert aan de politieke crisis. Ze willen hun politieke spelletjes niet opnieuw bovenhalen. Het stellen van politieke exclusieven (bijvoorbeeld wanneer een partij zegt dat een bepaalde partij er zeker bij moet red.), is een politiek spelletje voor een stuk. En zo komen we nu dus tot een oproep dat iedereen die mee wil stappen in een regering, mee kan. Maar er blijft wel nog altijd een kleine noot dat de twee extreme partijen Vlaams Belang en PVDA daar niet bij horen, dat was ook te verstaan in de debatten in "De zevende dag"."

Wat vaststaat, is dat de nieuwe federale regering met deze coronacrisis zware maatregelen zal moeten nemen (om bijvoorbeeld de heropstart van de economie te ondersteunen). "Ik vermoed dat ze naar een zo breed mogelijk gedragen meerderheid zullen moeten gaan, een meerderheid langs beide kanten", stelt De Vadder. "Je zal naar een soort van regering van nationale eenheid moeten gaan, want ze zullen deze crisis met een zo groot mogelijk draagvlak -en dat in het hele land- willen aanpakken."

Er zijn dus niet meteen tekenen dat de N-VA uit de boot valt. "Bij mijn weten is het initiatief dat SP.A-voorzitter Conner Rousseau en PS-voorzitter Paul Magnette nemen (sinds vorige week voeren zij opnieuw gesprekken met de verschillende partijen), nog altijd gericht op de piste om zowel de N-VA als de PS in de regering te krijgen. Zo hebben ze alle partijen aan tafel gevraagd, maar de eerste gesprekken zijn wel met de N-VA geweest. Ook daar wordt dus in die richting gewerkt. Dat bevestigt mij ook dat ze het op zijn minst gaan proberen, om dus zo'n groot mogelijk draagvlak bij de bevolking te creëren."

En wat mogen we nu van N-VA-voorzitter Bart De Wever verwachten? "Hij zal alleszins niet afwezig blijven in het debat", vermoedt De Vadder. "De Wever heeft al in interviews gezegd dat hij premier had willen zijn in deze coronacrisis, zijn partijgenoot Theo Francken zei ook al dat de N-VA de post van de premier had moeten claimen. Dat is echt een koerswijziging bij de N-VA: men is er echt van overtuigd dat ze bij de regering wil. Men heeft er lang aan getwijfeld of de N-VA wel echt in de regering wou, maar de N-VA wil nu echt wel verantwoordelijkheid nemen. Mensen verwachten dat ook van de partij."

Meest gelezen