Videospeler inladen...

Van Ranst: "Kleine broeihaard in Sint-Truiden", stadsbestuur niet op de hoogte gebracht

In Sint-Truiden in Limburg is opnieuw een hoger aantal gevallen van nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst in "Het Journaal". Concentraties van besmettingen worden nu sneller ontdekt doordat er meer getest wordt en door het systeem van contactopsporing. Van Ranst maakt zich voorlopig geen grote zorgen.

Nu ons land meer testen uitvoert om besmettingen met het coronavirus op te sporen, en ook de diensten van contactopsporing zijn gestart, zou ons land meer zicht moeten krijgen op waar er zogenoemde broeihaarden zijn. Plekken waar er opvallend meer besmettingen plaatsvinden dan elders dus. Dat systeem begint nu stilaan te werken. "Het wordt inderdaad beter en beter in kaart gebracht", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Vaak zie je hier en daar één geval, maar dan soms een aantal gevallen op één plek. Dat is bijvoorbeeld zo in Limburg, in Sint-Truiden." 

Sint-Truiden was bij de zwaarst getroffen regio's van het land in de coronacrisis. Het Sint-Trudo ziekenhuis daar moest rekenen op hulp van nabijgelegen ziekenhuizen om de drukte aan te kunnen. Maar voorlopig is er geen reden tot paniek. "De besmettingen zijn 2 dagen geleden opgemerkt", zegt Van Ranst. Er zou sprake zijn van een 30-tal besmettingen in 24 uur tijd. "Maar voorlopig resulteert het nog niet in extra ziekenhuisopnames", gaat Van Ranst verder. "We detecteren nu ook meer dan vroeger de lichtere gevallen." 

Kijk hier naar viroloog Marc Van Ranst die het in "Het Journaal" heeft over Sint-Truiden en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Het stadsbestuur van Sint-Truiden viel uit de lucht na de uitspraken van Van Ranst. De veiligheidscel van de stad heeft daarna een onderzoek ingesteld. "Daarin zijn de beschikbare gegevens nagekeken", klinkt het in een persbericht van de burgemeester. "Hieruit blijkt dat er een afname is van het aantal ziekenhuisopnames. Ook het aantal patiënten dat de triagepost bezoekt blijft afnemen."

De stad Sint-Truiden drong daarom bij onderzoeksinstelling Sciensano aan om snel meer duidelijkheid te geven rond de nieuwe cijfers. Gisteren gaven wij mee dat het stadsbestuur via mail op de hoogte gebracht was, maar dat bericht bleek voorbarig.

Meest gelezen