Hans Put

Moslims vieren einde van de Ramadan in eigen huis

De moslims vieren vandaag het einde van de Ramadan, de jaarlijkse vastenmaand. Het is ook gekend als het Suikerfeest omdat er dan drie dagen lang gevierd wordt met familie en vrienden waarbij veel zoetigheden op tafel komen. De kinderen trekken ook de straten in om de mensen een goed feest te wensen en ze krijgen daarbij snoepjes. 

Normaal begint het einde van de Ramadan met een gebed in de moskee maar door de coronamaatregelen is die nog altijd gesloten en moesten de gelovigen noodgedwongen het gebed thuis opzeggen. Voor islamleerkracht Bahattin Koçak uit Beringen is het voorlezen van een gebed iets gemakkelijker. Hij reciteerde de teksten deze ochtend voor zijn vrouw en kinderen. 

“Ik heb vandaag een preek gehouden voor mijn familie. Ik heb gehad over alle mensen in de wereld die lijden onder corona. Vandaag is ook een dag van inkeer en bezinning. De goede dingen die we gedaan hebben tijdens de Ramadan, willen we nu ook de komende maanden verderzetten”, zegt Bahattin. 

Gezin is veel gehechter geworden

Dit jaar was de Ramadan heel anders door de coronamaatregelen “We hebben nu vooral binnenshuis gevierd maar ik heb deze maand genoten. Andere jaren was de vastenmaand grotendeels druk bezet met het geven van lezingen of elders mee aan tafel te schuiven. Dit jaar was ik elke avond thuis met het gezin en dat gaf toch heel mooie momenten. Wij zijn veel hechter geworden”, zegt Bahattin. 

Het is ook een feest waar de kinderen centraal staan. Zij gaan de straat op en wensen de mensen van deur tot deur proficiat met het einde van de vasten. In ruil krijgen ze dan snoep of een centje. 

Meest gelezen