Videospeler inladen...

Nauwelijks klanten, horeca in Oostenrijk sluit alweer de deuren na heropening

In Oostenrijk gaan veel cafés en restaurants na de heropening van een week geleden alweer dicht. De horeca mag opnieuw klanten ontvangen onder strenge voorwaarden. De heropening is op veel plaatsen niet rendabel. Daarom beslissen veel horecazaken om voorlopig de deuren te sluiten.

Op restaurant of op café gaan kan opnieuw in Oostenrijk, maar onder strenge voorwaarden. Zo moet er tussen de tafels voldoende afstand bewaard worden, personeel moet een masker dragen en de deuren moeten sluiten om 11 uur 's avonds.

Veel klanten blijven helaas weg en daardoor is open blijven voor veel zaken niet rendabel. "Deze week hadden we 60 procent minder omzet dan in dezelfde periode vorig jaar", zegt restaurantuitbater Dieter Elsler. Met die cijfers kan zijn zaak niet open blijven.

Je kunt het vergelijken met een ski-oord waar in het begin van het seizoen nog geen sneeuw ligt

Ook veel andere zaken doen opnieuw de deuren dicht. "We zullen weer opengaan als het leven in het centrum van Wenen weer herneemt", zegt Berndt Querfeld die eigenaar is van een café in de Oostenrijkse hoofdstad.

"Niet alleen de toeristen, maar ook onze vaste klanten werken van thuis of durven hun huis niet verlaten", gaat Querfeld verder. "Ze zijn niet in de stad. Je kunt het vergelijken met een ski-oord waar in het begin van het seizoen nog geen sneeuw ligt."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

President betrapt bij schenden maatregelen

Niet alle Oostenrijkers laten zich afschrikken en blijven thuis. Zo is de Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen samen met zijn vrouw deze week betrapt toen hij na middernacht nog op restaurant zat. Dat mag zoals hierboven gezegd maar tot 11 uur 's avonds.

Ik was aan het babbelen en was jammer genoeg de tijd uit het oog verloren

Van der Bellen heeft intussen zijn excuses aangeboden. "Ik was aan het babbelen en was jammer genoeg de tijd uit het oog verloren", zegt hij. "Het spijt me echt. Het was een fout." De uitbater van het restaurant in kwestie riskeert een boete van 30.000 euro.

Meest gelezen