AFP or licensors

New York Times zet 1.000 namen van doden op voorpagina: "Statistieken zeggen niets, maar die namen hakken erin" 

Indrukwekkend. Dat is de voorpagina van de krant The New York Times. Duizend namen van mensen die overleden zijn aan het coronavirus staan erop. "Deze 1.000 mensen vertolken slechts één procent van de dodentol. Geen van hen was een nummer", vertelt correspondent Björn Soenens.

AFP or licensors

De voorpagina van The New York Times gaat viraal op sociale media. De krant zet 1.000 doden vooraan omdat in de Verenigde Staten nu bijna 100.000 doden gevallen zijn door COVID-19. "Het waren niet zomaar namen op een lijst", schrijft The New York Times. "Het waren wij." Op de voorpagina staan vervolgens 1.000 namen, gevolgd door de leeftijd, woonplaats en een kort weetje over de persoon. 

De krant wilde de omvang van de tragedie tonen

correspondent Björn Soenens

Aanvankelijk was het het plan om de namen van álle slachtoffers af te drukken en daarmee de hele krant te vullen. Maar de krant besloot voor de symbolische 1.000 te gaan. "Als je plots "Douglas Roberts, 69 jaar, luchtvaartspecialist uit Washington" of "Louvenia Henderson, 44 jaar, alleenstaande moeder van 3 kinderen uit New York" leest, hakt dat erin. De krant wilde de omvang van de tragedie tonen", legt Soenens uit.

In de VS zijn de voorbije 24 uur 1.127 nieuwe overlijdens geteld ten gevolge van het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit. Toch is er ook hoopvol nieuws vanuit het land. In New York bijvoorbeeld overleden er gisteren 84 slachtoffers aan het coronavirus. Voor het eerst in weken is dat cijfer onder de 100 gezakt. 

"15 miljoen coronatesten? Klopt niet"

President Donald Trump verkondigde eerder dat er nergens meer wordt getest op corona dan in de VS. Soenens spreekt dat echter tegen. "Volgens de officiële cijfers worden 3,4 mensen per 100 inwoners getest. In België is dat 6,6, bijna de helft meer. Natuurlijk dat de VS een groot land is waarin miljoenen testen zijn uitgevoerd. Er zijn - geloof ik - ongeveer 15 miljoen testen uitgevoerd op een bevolking van meer dan 330 miljoen. Dat is niet zoveel."

Nu blijkt uit cijfers van een federale gezondheidsdienst dat coronatesten zijn samengeteld met testen waarbij antilichamen worden opgespoord. "Maar dat is géén test om te achterhalen of je besmet bent. Dus het officïele cijfer van ongeveer 15 miljoen coronatesten klopt niét", aldus Soenens.

De VS telt al 100.000 coronadoden.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Kritiek op de president die golf speelt

Voor de Amerikanen is het, net als bij ons, een verlengd weekend. President  Trump maakt van de gelegenheid gebruik om zijn hobby te gaan uitoefenen. Hij is voor het eerst sinds de coronacrisis golf gaan spelen in zijn resort in Sterling (Virginia), niet ver van Washington.

"Net één dag nadat een van zijn experts zei dat de regio rond Washington en de buitenwijken ervan het hoogste aantal positieve testen heeft. Het gebied is dus niet echt risicovrij, maar de president wordt elke dag getest en op een golfterrein loopt niet veel volk rond."

Trump krijgt intussen kritiek op zijn golfspel. "Hij speelt golf op het moment dat de kaap van de 100.000 coronadoden is bereikt, en er 39 miljoen werklozen en een pak faillissementen (onder meer het bekende autoverhuurbedrijf Hertz) zijn."

(archieffoto)
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen