Videospeler inladen...

Noord-Korea versterkt kernwapenprogramma en blijft zo gemaakte afspraken aan laars lappen

Noord-Korea is van plan om zijn kernwapenprogramma te versterken. Dat is beslist op een bijeenkomst onder leiding van Kim Jong-un, zo meldt het staatspersbureau KCNA. Details ontbreken, maar het is duidelijk dat Noord-Korea eerder gemaakte afspraken over nucleaire ontwapening aan zijn laars blijft lappen.

De Centrale Militaire Commissie van de Noord-Koreaanse Arbeidspartij heeft gediscussieerd over "een nieuwe politiek voor de verdere groei van de nucleaire afschrikking van het land".  Zo stond het in het bericht van KCNA. Een verdieping van het kernwapenprogramma dus. En ook op andere vlakken zal het Noord-Koreaanse leger worden versterkt, meldt het officiële persbureau, "door de strategische strijdkrachten in hoge staat van paraatheid te stellen". Het klinkt als oorlogstaal, maar dat is gebruikelijk in de Noord-Koreaanse retoriek. 

Noord-Korea voert weer regelmatig rakettesten uit

Bijna twee jaar geleden, op de fel gemediatiseerde topontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un werd nochtans afgesproken om het kernwapenprogramma van Pyongyang stelselmatig af te bouwen. Maar van die nobele doelstelling blijft weinig overeind, de relatie met de Verenigde Staten staat weer op een laag pitje, en Noord-Korea heeft intussen al een hele reeks nieuwe rakettesten uitgevoerd. (lees verder onder de foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Wat de aankondiging precies inhoudt is in elk geval onduidelijk. Zullen er meer en sterkere raketten komen, zal er opnieuw worden getest met ondergrondse ontploffingen, wordt het wetenschappelijk onderzoek opgevoerd, we komen het niet te weten uit het korte zinnetje in het persbericht. Eerder dit jaar liet Kim Jong-un al weten dat Noord-Korea zich niet meer gebonden acht aan de vrijwillige stopzetting van zijn testprogramma. 

Kim Jong-un opnieuw drie weken 'verdwenen'

Op de foto's die het Noord-Koreaanse persagentschap verspreidde bij het nieuws over het kernwapenprogramma zijn hooggeplaatste militairen te zien die zoals gebruikelijk ijverig notities nemen tijdens een speech van Kim Jong-un. Het is niet duidelijk wanneer de bijeenkomst precies plaatsvond, maar meestal worden dergelijke gebeurtenissen in Noord-Korea met een dag vertraging bekendgemaakt. (lees verder onder de foto)

Het is de eerste keer in drie weken tijd dat Kim Jong-un weer getoond wordt op een publieke bijeenkomst. Daarvoor was hij ook al eens enkele weken spoorloos, en toen doken er geruchten op over gezondheidsproblemen. Kim zou een hartoperatie hebben ondergaan en in kritieke toestand zijn. Sommige berichten hadden het zelfs over zijn dood, tot de Noord-Koreaanse leider op 1 mei weer in het openbaar verscheen tijdens een bezoek aan een meststoffenfabriek.

Een mogelijke en redelijk plausibele uitleg voor de 'verdwijningen' is dat Kim Jong-un zijn publieke activiteiten zoveel mogelijk beperkt, uit vrees voor een besmetting door het coronavirus. Officieel zijn er absoluut geen coronagevallen in Noord-Korea, maar buitenlandse waarnemers hechten daar weinig geloof aan. Het land leidt weliswaar een geïsoleerd bestaan, maar de grens met China - waar de corona-epidemie ontstond - is vrij poreus, getuige de smokkelroutes waarlangs buitenlandse goederen Noord-Korea binnengeraken.

Meest gelezen