Videospeler inladen...

Chaos bij organisatoren door onduidelijkheid sportkampen, minister Weyts: "Overgrote deel moet zich geen zorgen maken"

Het is nog niet duidelijk of kinderen en jongeren deze zomer op sportkamp mogen of niet. Over de jeugdkampen werd er vlak voor het weekend een beslissing genomen, maar sportkampen horen daar niet bij, zo blijkt nu. En dat veroorzaakt veel verwarring bij organisaties: "We weten nu niet wat we wel of niet mogen, welke kampen er wel of niet doorgaan", zegt Steffi Swennen, directeur van sportkamporganisator Sporty. Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) benadrukt dat er een plan klaarligt, maar dat er nog een formele goedkeuring van de Veiligheidsraad nodig is: "Maar het overgrote deel van de sportkampen moet zich geen zorgen maken."

Het voorstel van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V), de andere gemeenschapsministers en de jeugdsector voor zomerkampen en -activiteiten voor kinderen en jongeren werd vrijdag door het overlegcomité bekrachtigd. De beslissing over zomerkampen beslaat kampen van jeugdbewegingen, speelpleinwerkingen, lokale jeugddiensten, jeugdhuizen, cultuureducatieve jeugdorganisaties en vakantieorganisaties, zo staat op de website van de minister te lezen.

Maar nu blijkt dat sportkampen daar niet automatisch deel van uitmaken. Voor die beslissing wijst het kabinet van minister Dalle door naar Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA). Die heeft samen met de andere ministers van Sport een paar weken geleden een advies over de heropstart voor de volledige sportsector overhandigd aan de Veiligheidsraad, waar ook sportkampen in vervat zitten. "We hopen dat de Veiligheidsraad zich bij de volgende vergadering uitspreekt over dat plan", klinkt het op het kabinet van minister Weyts.

We hopen dat de Veiligheidsraad zich bij de volgende vergadering uitspreekt over dat plan

Kabinet van minister van Sport Ben Weyts (N-VA)

Cultuurkampen tenslotte vallen onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). Ook daar is nog geen duidelijkheid over. "Klassieke jeugdkampen kunnen doorgaan. Wij hopen dat zoveel mogelijk activiteiten zullen kunnen doorgaan. Maar voor sommige specifieke activiteiten, zoals bepaalde sporten, theater, muziekkampen, wachten we nog op adviezen van de GEES. Duidelijkheid zal daarover ten laatste volgende veiligheidsraad (3 juni) komen."

Veel verwarring

De onduidelijkheid over de sportkampen veroorzaakt veel verwarring bij organisaties. "We hebben gisteren op sociale media en via onze nieuwsbrief het goede nieuws gecommuniceerd dat de kampen mogen doorgaan. Op dat moment wisten we nog niet dat de sportkampen er niet bijhoren. We vallen eigenlijk uit de lucht en weten nu zelf niet wat we moeten doen", klinkt het bij Steffi Swennen, directeur bij Sporty. 

We vallen eigenlijk uit de lucht en weten nu zelf niet wat we moeten doen

Steffi Swennen - Sporty

Bij Sporty organiseren ze zowel jeugd- als sportkampen. "We weten nu niet wat we wel of niet mogen. Zo'n 90 procent van onze kampen zijn themakampen, de overige 10 procent zijn sportkampen. Boven ons hoofd wordt dat in vakjes gestoken, maar voor ons is dat hetzelfde."

Ze vraagt nu dringend duidelijkheid: "We hopen dat de maatregelen dezelfde zijn, want het is heel moeilijk om voor verschillende kampen op verschillende manieren te werken. Er zijn ook locaties waar zowel thema- als sportkampen doorgaan. We hebben 15 personeelsleden, die zijn allemaal tijdelijk werkloos en gaan binnenkort terug aan de slag. Dan moeten we zo snel mogelijk beginnen met de organisatie, daar hebben we alle dagen en uren voor nodig. Maar we zitten vast als we niets weten over sportkampen."

We moeten zo snel mogelijk beginnen met de organisatie, maar we zitten vast als we niets weten over sportkampen

Steffi Swennen - Sporty

Minister van Sport Ben Weyts: "Overgrote deel van de sportkampen moet zich geen zorgen maken"

Vlaams Minister van Sport Ben Weyts (N-VA) benadrukt dat er een plan voor de sportwereld klaarligt, waar ook de sportkampen in voorkomen. "Ook de experten van de GEES hebben hun zegen gegeven. Alleen moet de Veiligheidsraad nog formeel zijn goedkeuring geven. Vandaag zijn binnensporten nog verboden, dan spreekt het voor zich dat je nog geen formele toestemming kan geven."

Er ligt een plan klaar voor de sportwereld

Minister van Sport Ben Weyts

"Ons voorstel is om alle sportactiviteiten vanaf 8 juni te laten doorgaan, zowel binnen als buiten. Behalve voor de intensieve sportcontacten, zoals judo of karate, daar is het misschien pas mogelijk vanaf 1 juli."

Bij Weyts klinkt het dus geruststellend: "Voor het overgrote deel van de sportkampen stelt zich geen probleem, zij moeten zich geen zorgen maken. Het gros van de kampen zal wel kunnen doorgaan."

Het gros van de kampen zal wel kunnen doorgaan

Minister van Sport Ben Weyts
Videospeler inladen...

Meest gelezen