Videospeler inladen...

Politie grijpt in met traangas en arrestaties tijdens betoging in Hongkong

In Hongkong heeft de politie traangas ingezet en arrestaties uitgevoerd tijdens een betoging van enkele honderden demonstranten tegen een nieuwe nationale veiligheidswet voor Hongkong. China wil deze wet volgende week goedkeuren. Maar de demonstranten vrezen dat deze wet de greep van de Chinese overheid in Hongkong zal vergroten.

De politie had op het internet gewaarschuwd dat er geen toestemming was voor deze betoging en dat er ingegrepen zou worden. De politie gebruikte traangas, zette het waterkanon in en pakte demonstranten op. Tam Tak-Chi, een activist van een radicale partijencoalitie People Power, zou volgens plaatselijke media een van de arrestanten zijn.

Maar de waarschuwingen van de politie hebben de demonstranten niet tegengehouden. Ze verzamelden zich in Causeway Bay, een district met veel winkels en bedrijven op het eiland van Hongkong.  “Onafhankelijkheid is de enige uitweg”, riepen verschillende demonstranten. En met spandoeken waar onder andere  "bevrijd Hongkong" en "revolutie nu" op te lezen viel, trokken ze de straten op. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Aanleiding van de demonstraties is een voorstel van China voor een nieuwe veiligheidswet in Hongkong. Afgelopen week werd namelijk in het Nationale Volkscongres van China, het Chinese parlement, een voorstel ingediend om "bedreigingen van de nationale veiligheid (van China) in Hongkong te voorkomen, te verhinderen en te bestraffen".

Acties van "separatisme, rebellie en terrorisme" moeten volgens het voorstel streng vervolgd worden. Oppositievoeren in Hongkong zou dus nog moeilijker worden.

Verwacht wordt dat het voorstel donderdag zal aangenomen worden door het Volkscongres.

AFP or licensors

Door die nieuwe wet kan China instellingen oprichten in Hongkong om de Chinese nationale veiligheid te beschermen en er optreden. Allemaal zonder toestemming van het bestuur in Hongkong. Men vreest dan ook in de voormalige Britse kolonie dat Chinese agenten bijvoorbeeld pro-democratie demonstranten kunnen oppakken en vervolgen.

Reactie China betoging:"noodzakelijke wet"

Ondertussen heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi gereageerd op de betoging. Hij waarschuwt de demonstranten: de wet zal "meteen" toegepast worden.

"Het is noodzakelijk dat de wet op de nationale veiligheid in Hongkong en het mechanisme van de uitvoering ervan meteen worden toegepast", zei Wang op een persconferentie in het parlement in Peking. Ter rechtvaardiging van de wet verwees hij naar de betogingen van vorig jaar in Hongkong.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Terroristische en gewelddaden blijven toenemen en buitenlandse krachten hebben zich diep en onwettig in de zaken van Hongkong gemengd", aldus de minister. Hij had het over een "ernstige bedreiging van de voorspoed op lange termijn" in het gebied dat in 1997 in de schoot van China terugkeerde.

Vorig jaar in maart zijn er in Hongkong massale protesten losgebarsten, deze protesten waren eveneens gericht tegen de stijgende invloed van China. Ook toen was de voedingsbodem voor de onlusten angst voor ondermijning van het rechtssysteem in Hongkong. 

AFP or licensors
AFP or licensors
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
AFP or licensors
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen