Stroomprijzen in ons land 18 uur lang negatief

Sinds middernacht en nog tot 18 uur vanavond, zijn de stroomprijzen in ons land negatief. Dat betekent dat grote afnemers betaald worden om elektriciteit aan te kopen. Het is niet de eerste keer dat de stroomprijs negatief is, maar het is wel de eerste keer dat de situatie zo lang duurt. Particulieren kunnen deze stroom niet aankopen, maar bij aanhoudend lage stroomprijzen wordt elektriciteit voor consumenten goedkoper. 

"De reden is eenvoudig: door de coronamaatregelen is het verbruik nog altijd lager dan gewoonlijk", legt Marie-Laure Vanwanseele van netbeheerder Elia uit. "We zitten op zo'n 10 procent minder dan gewoonlijk en er is een hoge productie van hernieuwbare energie doordat het zo hard waait en de zon overvloedig schijnt. Weinig vraag en veel aanbod, dat zorgt voor een lage prijs." Ook in onze buurlanden is de stroomprijs negatief.

Meest gelezen