Lien Vande Kerkhof

Vijf appartementen onbewoonbaar na zware brand in Lanaken

In Lanaken moeten de bewoners van een 5-tal appartementen tijdelijk ander onderdak krijgen nadat zaterdag een brandde woedde in het gebouw aan de Molenweidestraat. Eén bewoner moest door de brandweer geëvacueerd worden.

De brand ontstond zaterdag vroeg na de middag in één van de appartementen waar een strijkijzer oververhit was geraakt. De vlammen grepen snel om zich heen en heel het gebouw zat in korte tijd vol met rook. De meeste bewoners konden op eigen kracht naar buiten maar Toon Jansen die op de bovenste verdieping woont, raakte niet meer weg. Hij vertelt hoe zijn appartement zich vulde met een donkere rook. "Ik heb dan een handdoek nat gemaakt en over mijn hoofd gehangen en het voorste raam opengezet. Daar riepen omstaanders dat ik moest gaan liggen, maar da's makkelijk gezegd als je zenuwachtig bent en op de brandweer wacht. Uiteindelijk kon de brandweer mij met een autoladder naar beneden halen." In de ambulance werd nog even gecheckt of de man niet teveel rook naar binnenkreeg, maar hij moest niet mee naar het ziekenhuis.

Tijdelijk andere woning

Uiteindelijk bleken vijf appartementen tijdelijk onbewoonbaar. De meeste bewoners konden bij familie terecht, voor twee gezinnen vond burgemeester Marino Keulen (Open VLD) tijdelijke opvang in chalets in recreatiedomein De Krieckaert. Begin van de week zal de verhuurder van de appartementen - Sociaal Verhuurkantoor Maasland - op zoek gaan naar een oplossing voor een wat langere termijn. Onder de appartementen ligt ook een filiaal van Blokker, daar was het zaterdag druk door de uitverkoop van de keten. Maar ook die winkel heeft door de rook en het bluswater zijn deuren moeten sluiten.

Meest gelezen