Videospeler inladen...

CD&V-voorzitter Joachim Coens wil zo snel mogelijk federale regering. Ook zonder N-VA? "Wie meewil, wil mee"

De partijen beseffen meer dan ooit dat ze zo snel mogelijk een federale regering moeten vormen. Dat heeft CD&V-voorzitter Joachim Coens in "De zevende dag" gezegd. Of de N-VA in die federale regering moet zitten, laat Coens in het midden. "Wie meewil, wil mee, maar we moeten vooruit". Ook kersvers Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert zei in de uitzending dat er nu eerst naar de inhoud moet gekeken worden.

Net geen jaar na de verkiezingen, is er nog altijd geen nieuwe federale regering gevormd. Ons land wordt op federaal niveau momenteel bestuurd door de minderheidsregering-Wilmès. In juni lopen de "corona-volmachten" echter af en geen enkele partij wil ze verlengen. Bovendien is het vertrouwen van het parlement maar gegeven tot september.

Iets meer dan een week geleden namen SP.A-voorzitter Conner Rousseau en PS-voorzitter Paul Magnette als grootste politieke familie alvast het initiatief om opnieuw verkennende gesprekken te voeren met andere partijen. 

Kunnen de onderhandelingen voor een nieuwe federale regering dan toch nog lukken? "Ik hoor dat verschillende partijen die er tot nu toe niks van moesten weten, nu zeggen dat we van koers moeten veranderen", aldus Groen-voorzitter Meyrem Almaci in "De zevende dag".

Wat met de N-VA?

Ziet ook CD&V-voorzitter Joachim Coens nu meer gesprekspartners aan tafel? "Ik zie effectief meer sense of urgency, nadat men deze zomer de Vlaamse regering heeft gevormd en nu de coronacrisis er is gekomen. Ik denk dat we nu klaar moeten zijn om zo snel mogelijk een federale regering te vormen."

Moet de N-VA er dan nog bij zijn? "De grootste partij in Vlaanderen is de N-VA, in Wallonië is dat de PS. Heel de voorbereiding ging daarover, deze zomer ook nog. Dit debat is gevoerd. Als men een oplossing vindt die de samenwerking tussen de Vlaamse en de federale regering veilig stelt, dan is dat het belangrijkste. Het gaat voor ons nu in eerste instantie over welk project we willen voor de toekomst van onze samenleving. Die moet een betere samenleving zijn, met "lessons learned". Een van de lessen die ik leer is dat we moeten samenwerken en een project naar voor moeten schuiven. Wie meewil, wil mee, maar we moeten vooruit." 

(lees verder onder de video voor de reactie van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert)

Videospeler inladen...

Gevraagd naar een reactie op het antwoord van Coens dat een federale regering niet per se met de N-VA moet, stelde kersvers Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert dat "niemand exclusieven stelt". "Ik heb dat zelf ook nooit gedaan. Ik had misschien wel een voorkeur, zo vind ik het stabieler als je de twee grootste partijen zou samen krijgen (met de N-VA dus, red.). Maar men is dat al een jaar aan het proberen en dat is niet evident. We zijn nu op een punt gekomen dat je niet meer kan zeggen "het moet zo of het moet zo zijn"."

"Ik denk dat we nu eerst naar de inhoud moeten kijken. Na de heropening van onze economie zal men de gevolgen van de coronacrisis heel goed zien: faillissementen, mensen die hun jobs verliezen... De bevolking gaat niet aanvaarden dat politiek nu alleen met zichzelf bezig is. We moeten een sociaal-economisch relanceplan maken en dit land terug op poten zette. Zoniet zullen alle beleidspartijen de gevolgen dragen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen