Van Zoom-frustraties tot mama's pannenkoeken, de simpele maar inspirerende levenslessen van Britten in lockdown 

De site van de Britse openbare omroep BBC heeft surfers gevraagd welke levenslessen ze hebben getrokken uit de "lockdown" door het coronavirus. Met de kennis die ze nú hebben opgedaan en stel dat ze terug naar begin dit jaar konden reizen: waarop zouden zij pakweg letten of wat zouden zij anders doen? Uit de antwoorden blijkt dat het de eenvoudigste, kleine dingen zijn waar we vaak totaal niet bij stilstaan. VRT NWS is overigens ook benieuwd naar uw antwoorden, onderaan vindt u een invulformulier.

Huidhonger, het woord is tijdens deze isolerende coronatijden vaak gevallen. Ook de Britten met hun "stiff upper lips" (geen knieval doen voor emoties, red.) worstelen ermee.  En dat in combinatie blijkbaar met lekkers. 

"Mijn moeder knuffelen, mijn moeder knuffelen, mijn moeder knuffelen. En genieten van haar pannenkoeken", vertelt de 33-jarige Liam het. 

Of zoals Megan schrijft (26): "Het leven omarmen, knuffels, en veel meer. Mijn moeder de dikste knuffel en kus geven vooraleer we voor altijd afscheid nemen van elkaar. En eten wat ik maar wil !"

SOL STOCK LTD (SOL STOCK LTD (Photographer) - [None]

Anderen hebben dan weer genoeg van kokkerellen. Hazel, 76: "Ik zou elke dag uit eten gegaan zijn. Ik ben in lockdown het grondig beu geworden om telkens zelf te koken en op te ruimen."  

Mensen zijn sociale dieren

Gezelschap heeft aan waarde gewonnen. Het betekent ontzettend veel, voor heel wat mensen. Plotseling wekenlang alleen of in dezelfde bubbel zitten, is best zwaar. Sommigen overwegen voortaan om bij hun ouders te blijven wonen. "Verhuis niet. Had ik beseft dat ik mijn ouders niet meer kon zien, dan was ik niet vertrokken." (Brandon, 18)

Of het gemis van een partner. "Ik zou op voorhand wc-papier kopen, mijn grootouders begin maart hebben bezocht en zeker in de buurt van mijn partner gebleven zijn wanneer de lockdown begon."  (Felix, 24)

Digitale frustraties

De Britse Pat (58) heeft met haar man in lockdown al uren gespendeerd aan de telefoon om haar ouders, beiden tachtigers, uit te leggen hoe de videochat-app Zoom werkt. Moderne technologie gebruiken is niet evident voor senioren.

"Mijn man is erin geslaagd om via Zoom mijn vader te verbinden met vrienden, zodat ze op donderdagen kunnen praten met elkaar. Maar we houden elke zaterdag ook een familiequiz en dat lukt mijn ouders niét. We hebben al uren en uren geprobeerd om hen uit te leggen op welke knop ze moeten drukken en ze hebben hard hun best gedaan. Mochten we niet bij hen in de buurt wonen, het zou ronduit verschrikkelijk zijn."  

De familiequiz via Zoom op zaterdag... ze hebben hard hun best gedaan

Een ander verhaal is dat van de 16-jarige George. Die lijkt zijn computer nu beu. "Ik zou mezelf de raad geven om zoveel mogelijk buiten te komen en niet binnen te blijven om op de computer te tokkelen." 

Meest gelezen