Nicolas Maeterlinck

De Watergroep: "Opnieuw voldoende water in Overijse", maar zuinigheid blijft de norm

De problemen met de drinkwatervoorziening in Overijse, Vlaams-Brabant, lijken voorbij. Dat zegt watermaatschappij De Watergroep. Sinds donderdagavond kwam er in sommige straten helemaal geen water meer uit de kraan, in andere was de druk erg laag. Maar ook de komende week blijft het droog en tot dusver blijft het verbod op het gebruik van leidingwater voor niet-essentiële zaken van kracht in 42 Vlaams-Brabantse gemeenten.

"De situatie vanmorgen ziet er goed uit", zegt Kathleen De Schepper van De Watergroep. "We hebben de watertoren in Jezus-Eik de voorbije nacht goed kunnen vullen en ook het peil in het reservoir in Meerbeek is opnieuw gestegen. We verwachten dus geen bevoorradingsproblemen vandaag:  iedereen zal voldoende water hebben en bij een gewoon gebruik moet er ook voldoende hoge druk zijn."

Door de waterproblemen kondigde de gouverneur van Vlaams-Brabant een verbod op het gebruik van leidingwater voor niet-essentieel gebruik af in 42 gemeenten.

(Lees verder onder de kaart van de 42 gemeenten in Vlaams-Brabant waar een verbod geldt op het gebruik van leidingwater voor niet-essentieel gebruik)

"De oproep van de gouverneur om zuinig om te springen met water gecombineerd met het inschakelen van bijkomende capaciteit, hebben dus gevolgen gehad", aldus De Schepper. Maar de situatie blijft precair. "Alle reservoirs en watertorens zijn momenteel voldoende gevuld, maar het ziet ernaar uit dat het ook volgende week droog blijft dus het verbod (op het gebruik van leidingwater voor niet-essentieel gebruik red.) zal zeker van kracht blijven."

"We zijn de komende weken afhankelijk van de droogte en moeten zien wat die droogte doet met het verbruik. Maar naast de bijkomende productiecapaciteit zijn we ook nog andere oplossingen aan het uitwerken om in de regio bijkomende capaciteit te genereren. Zo werken we op iets langere termijn aan verbindingsleidingen  met collega-drinkwaterbedrijven, zodat we nog meer water kunnen aanvoeren naar die regio."

Meest gelezen