Kurt Desplenter

Bezoek in gevangenis veroorzaakt onrust bij cipiers

Gevangenen mogen vanaf vandaag opnieuw bezoek ontvangen. In de normale bezoekruimte, met plexiglas ertussen. Maar onder meer in de gevangenis van Brugge leidt dat tot onrust. Volgens de socialistische vakbond ACOD zijn de omstandigheden niet veilig genoeg. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft morgen overleg met de vakbonden over de voorwaarden van het bezoek.

Gevangenen moesten 74 dagen wachten om opnieuw  familie en vrienden te mogen ontvangen. Vanaf vandaag kan het opnieuw.  Eén keer per week een uurtje met plexiglas ertussen. Maar in de gevangenis van Brugge zorgt dat voor onrust. Volgens de socialistische vakbond ACOD zijn de omstandigheden niet veilig genoeg. Ze dreigen daar met een staking. 

Bezoekers moeten enkel mondeling de vraag beantwoorden of ze de voorbije periode ziek zijn geweest. Volgens ACOD is het veiliger als bezoekers dat schriftelijk moeten verklaren. 

Ook het aantal mensen dat gedetineerden mogen zien, is niet logisch, zegt Kris Crevits van de socialistische vakbond in de gevangenis van Brugge: "Voor de mensen in de gewone maatschappij wordt gevraagd om de contacten beperkt te houden tot een bepaalde bubbel van vier personen.  Voor de gedetineerden staat er op het aantal bezoekers geen limiet. Dus iedereen, weliswaar maar één persoon per keer, kan op bezoek komen. Het zijn niet altijd dezelfde personen die op bezoek moeten komen."

Morgen heeft minister Geens overleg met de vakbonden over de voorwaarden van het bezoek. "Ik wil luisteren naar hun zorgen en kijken of we de situatie nog kunnen verbeteren. Of men de verklaring dat men twee weken niet ziek is geweest nu op een papiertje schrijft of men zegt het, dat is een handtekening verschil. Daar ga ik geen punt over maken. Als die geschreven moet zijn, dan gaan we die schrijven. "

Meest gelezen