Brouwerijen vrezen zware verliezen: “Ook wij willen snel duidelijkheid over heropening horeca”

Net als Horeca Vlaanderen vragen de brouwerijen in Vlaams-Brabant duidelijkheid over wanneer de restaurants en cafés weer open kunnen. De horeca is namelijk de grootste afnemer van de brouwerijen. Maar ook als de horeca weer open mag, vrezen de brouwerijen zware verliezen.

Horeca Vlaanderen liet eerder al weten dat ze duidelijkheid wil over de heropening van de cafés en restaurants. De horeca heeft namelijk tijd nodig om die heropening voor te bereiden. Dezelfde vraag klinkt nu ook bij de brouwerijen. “Het is duidelijk dat de covid19-pandemie de hele bierindustrie treft”, zegt Karolien Cloots, woordvoerder van AB Inbev. “De gevolgen kunnen we voorlopig nog niet goed inschatten, maar wij hopen vooral dat de overheid snel met een datum komt zodat de caféuitbaters, maar ook wij als brouwer een perspectief hebben om naartoe te werken.”

Ook bij de brouwerij van Haacht willen ze op tijd weten wanneer de horeca weer open mag. “Ze spreken van 8 juni, maar als ze op 5 juni gaan bevestigen, is dat eigenlijk te laat. De horeca moet zich klaarmaken, cafés moeten ook hun bierleidingen schoonmaken en hun bieren bestellen. Voor ons zal het ook enorm snel moeten gaan, dus hoe sneller we het weten hoe beter”, zegt woordvoerder Dieter Van Muylder van Brouwerij Haacht. 

Het zal een zeer moeilijk jaar voor ons worden, ook al gaat horeca weer open
Dieter Van Muylder, Brouwerij Haacht

Maar ook al gaat de horeca weer open, dan nog vrezen de brouwerijen dat het hun jaar niet goed zal maken. “Wij zijn een horecabrouwerij”, zegt Dieter Van Muylder van Brouwerij Haacht. “Het grootste deel van onze business zijn cafés, dus wij voelen dat ook enorm hard. Ook de export is voor een groot stuk teruggevallen. Een lichtpuntje is 8 juni, maar feit is dat het een zeer moeilijk jaar zal zijn voor ons.”

Grote verliezen

Ook bij Brouwerij Boon in Lembeek voelen ze de coronacrisis duidelijk. “Verlies? Dat is zo goed als zeker, ik denk ook dat dat wel bij elke brouwerij zo zal zijn”, zegt Frank Boon. “Eén van de redenen bij ons is dat wij vele jaren veel geïnvesteerd hebben en nog afschrijvingen hebben. De brouwerij maakte sowieso al geen grote winsten. Het minste dat we minder opbrengsten hebben en minder cashflow, is er ook geen winst of verlies. Als de horeca op 8 juni niet opengaat gaat de catastrofe nog groter zijn.” Hoe groot het verlies zal zijn, kan geen enkel brouwerij momenteel voorspellen.

Het drankverbruik thuis compenseert de verliezen van de horeca niet
Peter Buelens, Brouwerij Palm

De Palm brouwerij in Steenhuffel merkt wel een stijging van het thuisverbruik van bier, maar ook dat compenseert de verliezen van de horeca niet. “Het spreekt voor zich dat wij een zwaar verlies van omzet realiseren voornamelijk op het vlak van horeca”, zegt Peter Buelens van brouwerij Palm. “Onze brouwerij is van oudsher meer op horeca gericht dan op de supermarkt, wij realiseren daar meer omzet. Supermarkten zijn blijven verderlopen en realiseren een mooie omzet, maar het compenseert niet het verlies van de horeca.”

Meest gelezen