Naar deze bestemmingen vliegt Brussels Airlines weer vanaf 15 juni: 4 vragen en antwoorden bij uw reis

Vanaf 15 juni zal Brussels Airlines opnieuw (geleidelijk) haar vluchten hervatten. Tegen eind augustus zal de vliegtuigmaatschappij zo opnieuw een 60-tal bestemmingen in 33 landen aanbieden. Bekijk hieronder naar waar u allemaal opnieuw zal kunnen vliegen. Wie al een vlucht geboekt had, maar door de epidemie niet meer durft te vliegen, kan zijn ticket kosteloos omboeken tot eind 2021.

Wekenlang waren er geen commerciële vluchten van Brussels Airlines, maar vanaf 15 juni komt daar verandering in. De maatschappij heeft voor de zomer een beperkt netwerk uitgetekend. Dat netwerk zal geleidelijk opgebouwd worden, en tegen eind augustus zullen er zo een 60-tal bestemmingen in 33 landen in Europa, Afrika en de Verenigde Staten zijn. Wekelijks zullen er dan 240 vluchten zijn, dat is zo'n 30 procent van het oorspronkelijke zomeraanbod in Europa en 40 procent van het langeafstandsprogramma. De luchtvaartmaatschappij benadrukt wel dat de lokale overheden wel hun goedkeuring moeten geven. 

"We verwachten vooral vakantiegangers en passagiers die familie en vrienden willen bezoeken in het buitenland na de lange lockdownperiode. Daarnaast bieden we ook enkele belangrijke zakenbestemmingen aan", klinkt het. 

1. Waar kan u naartoe?

Vanaf 15 juni

 • Brussel (België)
 • Berlijn (Duitsland)
 • Praag (Tsjechië)
 • Wenen (Oostenrijk)
 • Boedapest (Hongarije)
 • Kopenhagen (Denemarken)
 • Nice en Marseille (Frankrijk)
 • Porto, Lissabon, Faro (Portugal)
 • Barcelona, Madrid, Alicante, Malaga (Spanje)
 • Venetië, Rome, Napels, Catanië (Italië)
 • Athene (Griekenland)
 • Tel Aviv (Israël)

Vanaf 22 juni

 • Londen (Verenigd Koninkrijk)
 • Parijs, Lyon (Frankrijk)
 • Genève (Zwitserland)
 • Palma De Mallorca, Ibiza, Tenerife, Las Palmas (Spanje)
 • Milaan (Italië)
 • Dubrovnik (Kroatië)
 • Kos, Rhodes, Heraklion (Griekenland)
 • Jerevan (Armenië)
 • Hurghada (Egypte)
 • Banjul (Gambia)
 • Dakar (Senegal)
 • Kinshasa (Congo)

Vanaf juli

 • Manchester (Verenigd Koninkrijk)
 • Hamburg (Duitsland)
 • Oslo (Noorwegen)
 • Stockholm (Zweden)
 • Vilnius (Litouwen)
 • Warschau (Polen)
 • Ljubljana (Slovenië)
 • Florence, Palermo (Italië)
 • Toulouse (Frankrijk)
 • Bilbao (Spanje)
 • New York (Verenigde Staten)
 • Monrovia (Liberia)
 • Abidjan (Ivoorkust)
 • Lomé (Togo)
 • Accra (Ghana)
 • Cotonou (Benin)
 • Douala, Yaoundé (Kameroen)
 • Entebbe (Oeganda)
 • Kigali (Rwanda)

Vanaf augustus

 • Bujumbura (Burundi)

2. Hoe zal mijn vlucht verlopen?

"Eén ding is zeker: vliegen zal er niet meer uitzien zoals we het gewoon waren", zegt woordvoerster Maaike Andries. Brussels Airlines komt met extra hygiëne-maatregelen: mondmaskers zullen verplicht worden voor passagiers en personeel. En het vliegtuig zal uitgebreid ontsmet worden. 

Hoeveel passagiers toegelaten zullen worden worden op een vliegtuig, is nog onduidelijk. "We zijn dit nog volop aan het uitwerken, samen met internationale luchtvaartautoriteiten en overheden", zegt Andries. 

3. Ik heb al een tijdje geleden geboekt. Kom ik gewoon naar de luchthaven?

Wie al een ticket heeft voor een van de vluchten na 15 juni, bekijkt best nog eens zijn of haar vluchtgegevens. "We hebben een volledig nieuw netwerk en vluchtschema uitgebouwd. Vluchten die al gepland stonden, kunnen dus nog van tijdstip veranderen", zegt de woordvoerster. De luchtvaartmaatschappij contacteert alle passagiers - of toch als ze hun gegevens hebben doorgegeven bij het boeken. Als er wijzigingen zijn in hun vlucht, wil Brussels Airlines hen daarvan op de hoogte brengen voor 2 juni. Reizigers kunnen hun vluchtgegevens ook controleren op de website van Brussels Airlines. 

4. Ik heb een ticket geboekt, maar ik durf niet meer te vliegen. Wat nu?

De luchtvaartmaatschappij wil passagiers die nu nog niet durven of kunnen vliegen geen arm omwringen. "We zijn flexibel naar alle passagiers toe", zegt Andries. "Iedereen kan zijn of haar ticket omboeken naar een andere vlucht of bestemming met een vertrek voor 31 december 2021. Je hebt ook de tijd om dat te doen tot eind januari volgend jaar." Voor sommige tickets gelden nog meer herboekingsopties. Die kan je nalezen op brusselsairlines.com.

Vallen er ontslagen bij Ryanair?

Bij luchtvaartmaatschappij Ryanair is er minder goed nieuws. Ryanair wil 30 leden van het cabinepersoneel in België ontslaan. Dat meldt de Franstalige christelijke vakbond CNE maandag. De maatschappij had begin deze maand al aangegeven 3.000 medewerkers in heel Europa te willen ontslaan vanwege de coronacrisis.

CNE-afgevaardigde Didier Lebbe zegt dat 40 personeelsleden kandidaat zijn om het bedrijf te verlaten. De vakbondsman verwacht dus een beperkte impact.

Het is echter mogelijk dat meer mensen ontslagen zullen worden, afhankelijk van hoe snel en in welke mate de maatschappij de activiteiten hervat. Lebbe wijst er verder nog op dat het personeel dat in België gestationeerd is gebruik kan maken van het systeem van tijdelijke werkloosheid, wat voor Ryanair al een ernstige kostenbesparing is.

Meest gelezen