Kasteel Maisin in Leuven is definitief beschermd als monument

Leuven heeft er een nieuw beschermd monument bij. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele (N-VA), heeft het Kasteel Maisin en bijhorend park definitief als monument beschermd . “Dankzij deze bescherming zal deze charmante neoclassicistische villa blijven bestaan”, zegt de minister. 

Kasteel Maisin werd zo'n 100 jaar geleden gebouwd, in 1921-1922.  Het domein verwijst naar professor Henri Ferdinand Joseph Maisin en verdrong daarmee de oorspronkelijke naam van villa Tops-Van Cutsem. Henri Maisin was een professor geneeskunde die in Leuven het Kankerinstituut oprichtte en de villa bewoonde. 

Geschiedenis

Al in 2014 vroeg de stad Leuven aan de toenmalig Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed om het kasteel en bijhorend park, gelegen aan de Tiensesteenweg, te beschermen. Begin dit jaar werd het monument voorlopig beschermd, nu volgt dus de definitieve bescherming.

"Hoewel de huidige gebouwen dateren van de 20e eeuw, gaat de geschiedenis van de site veel verder terug in de tijd", legt minister Diependaele uit. "Het domein behoorde vanaf de late middeleeuwen tot De Abdij van het Park. De eerste bebouwing op het domein dateert van het begin van de 18e eeuw. In 1894 kochten de Leuvense rechter Tops en zijn echtgenote Irma Marie Van Cutsem de bezittingen."

"Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het volledige domein vernield, maar Irma Van Cutsem bleef niet bij de pakken zitten en startte na de oorlog een renovatieproject op. Zij liet het huidige Kasteel Maisin bouwen, de neoclassicistische villa met een monumentale inkompartij met Palladiaanse zuilengalerij als blikvanger. Ook het bijhorend park werd toen aangelegd."

Meest gelezen