Videospeler inladen...

Gigantische sluisdeur van kwart voetbalveld groot in Zeebrugge uit het water getild voor renovatie

In de haven van Zeebrugge wordt de meest landwaartse sluisdeur van de Vandammesluis vandaag losgekoppeld, uit het water getild en via een drijvende kraan overgebracht naar de achterhaven. Daar zal ze gerenoveerd worden.

De deur is gigantisch: zo groot als een kwart van een voetbalveld. De deur weegt makkelijk 2.000 ton, maar door alle oesters die er zich in de loop der jaren aan vastgeklampt hebben, is het gewicht van de deur opgelopen tot zo'n 2.500 ton. De werken aan de Vandammesluis zijn al 10 jaar bezig. Twee jaar geleden werd de meest zeewaartse deur al uit het water getild en gerenoveerd. Die deur werd vorig jaar teruggeplaatst.

Kom niet kijken naar de werken!

Er kan maar 1 deur per keer worden aangepakt omdat de Vandammesluis de enige toegang is naar de achterhaven. En het scheepvaartverkeer moet kunnen blijven doorgaan. Ingenieur Jan Goemaere: "De deur hangt nu in de kraan. Die kraan zal de deur naar de achterhaven brengen. Daarna gaan we alle mechanische onderdelen vervangen, de oesters verwijderen en de deur herschilderen."  

De operatie vandaag zal 19 uur duren. Als gevolg ervan moet het wegverkeer vandaag via de zeewaartse bruggen rijden. De overheid vraagt ook dat eventuele belangstellenden niet samentroepen om naar de werken te kijken.

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen