Ieperling bedenkt zwembaantje voor sportzwemmers dat je kan opstellen in de tuin

Zwemmers blijven, ondanks de versoepeling van de coronamaatregelen, nog altijd op hun honger zitten. Op een handvol topatleten in ons land na, mogen ze nog steeds niet trainen. Maar Ieperling Jan Hosten heeft daar iets op gevonden. Zijn bedrijf maakt indoorspeelparken, maar is nu tijdelijk overgeschakeld op de productie van "zwemstraten": een lang smal, zwembad met buizen en zeilen dat je kan opstellen in de tuin.

Fervente sportzwemmers zijn op zoek naar water, want onze zwembaden zijn nog altijd gesloten. Dat bracht Jan Hosten (45) uit Ieper op het idee om "zwemstraten" te maken. Jan heeft een bedrijf, Leicon, dat overdekte speeltuinen maakt en is zelf ook een fervent zwemmer. "Door de coronacrisis lag het werk in ons bedrijf zo goed als stil. Ook mijn hobby kon ik niet uitoefenen. Ik ga normaal vier keer per week zwemmen. En toen kwam het idee voor de zwemstraat."

Tot 50 meter lang, of langer als je plaats hebt

Jan zag een filmpje van de Nederlandse olympisch kampioene openwaterzwemmen die in een klein badje zwom terwijl ze aan een elastiek hing. "Ik dacht: dit kan toch niet de oplossing zijn? In 4 weken bouwde ik met mijn team een eigen bad achter de loods van mijn bedrijf. Het heeft een respectabele lengte van 25 meter en je kan je afstoten bij het keerpunt. Zo'n bad bestaat nog niet. Het is nochtans eenvoudig opgebouwd uit buizen, watervaste panelen en een zwembaddoek. Een put graven of betonplaat gieten is niet nodig. Het is een dag werk om het op te bouwen en de lengte kan je zelf kiezen."

Hoewel goedkoper dan een traditioneel bad blijft het wel een investering. "De minimale afstand is 5 meter. En dat kost 3.900 euro. We kunnen dan telkens uitbreiden per 2,5 meter tot 50 meter, of meer voor wie er de plaats voor heeft. Het bad is 1,80 meter breed, wat 5 cm meer is dan de minimumbreedte voor zwemwedstrijden."

30 aanvragen per dag

Jan liet zijn bad al testen door triatleten en competitiezwemmers uit de Belgische subtop en die reageren enthousiast. Ook de verkoop doet het goed: "Ik krijg een 30-tal aanvragen per dag. Triatleten en recreatieve en sportieve zwemmers uit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk zijn sterk geïnteresseerd. Best wel grappig. Het was altijd al mijn droom om van mijn hobby mijn beroep te maken. En dat is dankzij deze crisis nu gelukt."

Meest gelezen