(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Scholen zien het niet mogelijk om meer kinderen les te geven: "Door afstandsregels zitten alle klaslokalen nu al vol"

Vanaf 2 juni mogen opnieuw meer leerlingen naar school, maar dat is niet zo evident, vinden veel leerkrachten en directies. "Onze lokalen zijn nu al allemaal bezet. We kunnen onmogelijk meer leerlingen op veilige afstand van elkaar les geven", vertelt leerkracht Dimi Van de Schoot aan Radio 2 Vlaams-Brabant.

Op sociale media circuleren er heel wat open brieven waarin leerkracten en directies hun ongenoegen uiten over de beslissing om meer leerlingen naar school te laten gaan vanaf dinsdag 2 juni. In het lager onderwijs zullen zelfs alle leerlingen opnieuw naar school kunnen gaan, dit voor minstens de helft van de onderwijstijd. Hoe scholen dat, met alle veiligheidsmaatregelen van kracht, zullen doen, is aan hen om uit te dokteren.

"Dat is gewoon niet haalbaar", zegt leerkracht Dimi Van de Schoot in Start je Dag. Hij geeft les in basisschool Het Groene dal in Hoeilaart. "We zijn heel blij dat we weer veel kinderen kunnen ontvangen, maar praktisch gezien is dat niet simpel. Wij hebben geen plaats meer. We hebben er alles aan gedaan om de leerlingen die nu al mogen komen, het eerste, tweede en zesde leerjaar, een veilige plek te geven, met afstand van elkaar. En al onze lokalen zijn nu bezet. Bij meer kinderen kunnen we de afstand niet garanderen."

Geen draaiboek

Leerkracht Dimi zit in het crisisteam van basisschool Het Groene Dal. "Vrijdag is aangekondigd dat er meer leerlingen naar school kunnen, maar wij hebben nog geen scenario kunnen uitwerken van hoe dat zal verlopen. Bij iedere nieuwe maatregel of versoepeling krijgen we van de veiligheidsadviseurs een draaiboek, maar dat hebben we nog niet gekregen. De veiligheidsraad komt bovendien pas op 3 juni samen, terwijl de kinderen al vanaf 2 juni naar school mogen."

Dimi en zijn collega's van Het Groene Dal in Hoeilaart zijn dan ook geschrokken bij de aankondiging afgelopen vrijdag. "We weten gewoon niet hoe we dat moeten doen. We hebben bijna 600 leerlingen. We kunnen toch niet aan het poetspersoneel vragen om na elk toiletbezoek de wc's te poetsen? Zelf een plan uitwerken kan ook niet, want we blijven gebonden aan de veiligheidsmaatregelen."

Snelle evaluatie

De grootste frustratie die Dimi en zijn collega's hebben, is het feit dat evaluatie van de huidige gang van zaken op school 'snel-snel' lijkt te zijn gegaan. "Het lijkt alsof de overheid denkt dat wij leerkrachten toch creatief zijn in het vinden van oplossingen, dus hebben ze na 3 dagen in dit systeem al beslist dat we meer kinderen kunnen opvangen op school. Niet dus. We hebben tot de laatste minuut gepuzzeld om het huidige systeem ineen te steken."

Toch blijft Dimi niet bij de pakken zitten. "Ook hier zullen we wel een oplossing voor vinden. We gaan er alleszins alles aan doen om zoveel mogelijk kinderen naar school te krijgen."

Meest gelezen