Moordenaar Hans Van Themsche vraagt enkelband of beperkte detentie aan

Moordenaar Hans Van Themsche gaat vanochtend de enkelband of beperkte detentie aanvragen. Van Themsche schoot op 11 mei 2006 verschillende mensen neer op straat in Antwerpen. Twee mensen lieten daarbij het leven, onder wie een peuter van 2. In 2007 kreeg hij levenslang voor deze feiten die hij uit racistische overwegingen pleegde.

Hans Van Themsche gaat dertien jaar na zijn veroordeling tot levenslang voor het eerst voor de strafuitvoeringsrechtbank in de gevangenis in Oudenaarde verschijnen. Hij zal er beperkte detentie of een enkelband aanvragen.

Het Laatste Nieuws meldde vanavond dat Van Themsche morgen voor de strafuitvoeringsrechtbank zal verschijnen en het bericht is bevestigd aan VRT NWS. Het is de eerste keer dat Van Themsche een verzoek voor een milder regime indient bij de strafuitvoeringsrechtbank.

Op 11 mei 2006 richtte Van Themsche een bloedbad aan in de straten van Antwerpen. Bij de schietpartij kwamen de peuter Luna en haar Malinese oppas om het leven, een Turkse vrouw raakte zwaargewond. De schutter zelf kon worden ingerekend en werd veroordeeld tot levenslang.

Dodelijke raid in de straten van Antwerpen

Op de ochtend van 11 mei 2006 gaat de 18-jarige Hans Van Themsche ontbijten in de refter van het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut in Roeselare, waar hij intern is in het vijfde middelbaar.

Maar in plaats van naar de les te gaan, neemt Van Themsche de trein naar Antwerpen. Hij laat er zich kaal scheren bij een kapper en koopt een jachtgeweer bij een wapenhandelaar aan de Lombardenvest. Daar begint Van Themsche aan zijn dodelijke tocht.

In de buurt van het Antwerpse stadhuis op de Grote Markt, pakt hij zijn geweer uit en laadt het. Het is intussen iets voor 12 uur 's middags. Op een plantsoen aan de Minderbroedersrui zit de 46-jarige Turkse vrouw Songul Koç een boek te lezen. De vrouw draagt een hoofddoek. Ze is een Antwerpse van Turkse origine. Zonder aarzelen opent Van Themsche het vuur en schiet haar in de borst. Zonder te verpinken laat hij zijn slachtoffer achter en wandelt rustig verder, het geweer in de aanslag.

Nog geen honderd meter verder draait Van Themsche de Zwartzusterstraat in en kruist het pad van een 24-jarige Malinese vrouw die als kindermeisje werkt en de 2-jarige Vlaamse peuter Luna bij zich heeft. De twee waren onderweg met het kleine kinderfietsje van het meisje. Nadat Van Themsche hen is gekruist, draait hij zich plotseling om en richt zijn wapen op hen en vuurt. Beide slachtoffers worden in de rug geraakt en blijven levenloos liggen.

Van Themsche wandelt rustig voorbij het terras van café In de Gloria op de hoek van de Kleine Koraalberg waar op dat moment hoofdinspecteur Marcel Van Peel van de Antwerpse politie aan het lunchen is. Gealarmeerd door andere terrasbezoekers die Hans Van Themsche met zijn jachtgeweer in de nek hebben zien voorbijlopen, gaat agent Van Peel achter de schutter aan.

In de Lange Doornikstraat merkt hij hem op en roept hem te stoppen. Bij een onverwachte beweging van Van Themsche schiet de agent hem in de buik. Niet levensgevaarlijk getroffen blijft hij op de grond liggen.

Hans Van Themsche verblijft een tijd in de ziekenboeg van de gevangenis van Brugge, waar hij wordt verzorgd voor de schotwonde die hij bij zijn arrestatie opliep. Daarna wordt hij naar de gevangenis van Antwerpen overgebracht. Op donderdag 22 juni vindt onder grote belangstelling de reconstructie van de feiten plaats. De jongeman vertoont geen spoor van emotie.

Op 10 oktober 2007, na 3,5 uur beraadslagen, bevindt de assisenjury hem unaniem schuldig over de hele lijn. Ook de racistische motieven vinden ze als grondslag voor de moorden voldoende bewezen. Een dag later wordt Van Themsche veroordeeld tot levenslange opsluiting.

Meest gelezen