Cultuursector over heropstart na lockdown: "Wij zijn klaar en willen graag snel signaal dat we kunnen beginnen"

Na de musea willen ook de andere culturele organisaties heropstarten. "Wij zijn er klaar voor", zegt Leen Laconte van de koepelorganisatie Overleg Kunstenorganisaties (OKO). Het enige wat nog ontbreekt is een go van de overheid. "We zouden graag snel een signaal krijgen dat we kunnen herbeginnen."

Vanmiddag zaten premier Sophie Wilmès en de cultuurministers samen met de vertegenwoordigers van acteurs, componisten, muzikanten en beeldende kunstenaars over de moeilijke situatie waarin de kunstensector zich momenteel bevindt. De artiesten hopen dat er snel een heropstart komt.

Ook de cultuurhuizen willen niets liever. Zij hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan plannen om opnieuw op een veilige manier te kunnen opengaan. Volgens koepelorganisatie OKO is de sector er klaar voor. "In alle grote cultuurhuizen liggen draaiboeken klaar met verschillende scenario's. Maar het bevrijdende antwoord komt niet, terwijl andere sectoren wel duidelijkheid krijgen", zegt Leen Laconte.

Zolang de maatregelen rond social distancing blijven gelden, wordt het financieel heel moeilijk.

Leen Laconte, OKO, Overleg Kunstenorganisaties

Uiteraard zullen de cultuurhuizen niet kunnen starten op volle capaciteit. "Wellicht zullen we eerst activiteiten buiten mogen organiseren, dan binnen voor kleinere groepen. We hopen dat we tijdens de zomer de capaciteit stelselmatig zullen mogen optrekken om dan in september weer op volle capaciteit te kunnen werken. Maar zolang de maatregelen rond social distancing blijven gelden, wordt het financieel heel moeilijk."

"We weten nu al dat één kunstactiviteit die coronaproof is vier keer meer zal kosten dan gewoonlijk en vier keer minder zal opbrengen", zegt Laconte. Dat komt omdat er anderhalve meter afstand moet worden gehouden, waardoor er minder publiek in de zaal zal zitten. Ook de extra maatregelen rond hygiëne en publieksonthaal kosten geld. "De vraag is hoe lang we dit gaan kunnen volhouden."

"De nieuwe situatie zorgt voor veel financiële zorgen, zowel bij de cultuurhuizen als bij de makers. Het zet ook de samenwerking in onze sector gigantisch onder druk. Er moet op een andere manier nagedacht worden over de financiering van het maken van kunst en het tonen van kunst. Iedereen probeert nu zo solidair mogelijk te zijn, omdat het belangrijk is dat de artiesten terug aan de slag kunnen én dat het publiek veilig in de zaal kan zitten."

Er zijn fundamentele problemen met het statuut en de verloning van kunstenaars. 

Els Silvrants-Barkclay, kernlid State of the Arts.

OKO vraagt dan ook aan minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) dat alle ondersteuningsmaatregelen die er zijn te verlengen totdat de sector weer op volle capaciteit kan werken. "Zodra we te horen krijgen dat de afstandsregels niet meer gelden, is er in principe geen probleem meer."

State of the Arts, een belangenorganisatie van kunstenaars, ziet dat laatste wel iets anders. "We willen niet meer terug naar de situatie van voor corona", zegt Els Silvrants-Barclay. "Er zijn fundamentele problemen met het statuut en de verloning van kunstenaars. Hiervoor moet naar een structurele oplossing worden gezocht. Wij willen dat het statuut van de kunstenaar grondig wordt herwerkt en dat we een betere sociale bescherming krijgen."

Ondertussen is het overleg met de ministers afgelopen. "En het was absoluut zeer constructief", zegt Els Silvrants-Barclay vanavond in "De wereld vandaag" op Radio 1 (zie audio onder). "We hebben begrepen dat er zeer binnenkort een oplossing zou komen voor mensen uit de cultuursector die nog geen steunmaatregelen krijgen. Over een heropstart is er nog geen concrete datum gezegd, maar er zou eind deze week een perspectief geboden worden op wanneer er voor ons een aantal stappen zouden kunnen gezet worden." 

Meest gelezen