BELGA

Nee, er was géén heropflakkering in Sint-Truiden: "Vermenging van 2 soorten testresultaten, gaf vals beeld"

Van een lokale heropflakkering van het coronavirus in Sint-Truiden blijkt nu toch geen sprake. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. Op enkele dagen tijd leek het alsof er bijna 40 besmettingen bijgekomen waren in de stad, maar nu blijkt dat er een vermenging van twee soorten testresultaten gebeurd is. "Dat gaf een vals beeld", verduidelijkt Van Gucht. 

Het leek alsof er vorige week opeens opvallend méér bevestigde besmettingen werden vastgesteld in Sint-Truiden, Limburg. Viroloog Marc Van Ranst sprak gisteren over "een kleine broeihaard". Het stadsbestuur van Sint-Truiden viel uit de lucht, en vroeg meer duidelijkheid aan Sciensano. 

Die duidelijkheid is er nu gekomen, op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. En nee, er is volgens Sciensano geen sprake van een (lokale) heropflakkering. 

"Op dit moment hebben we nog geen weet van superclusters of een lokale tweede golf", vertelde viroloog Steven Van Gucht. "Het klopt dat we in Sint-Truiden gedurende drie dagen (18, 19 en 20 mei) een verhoging van het aantal gerapporteerde gevallen gezien hebben. Ondertussen worden er geen nieuwe gevallen meer gerapporteerd." Over de drie dagen heen ging het concreet over 37 gevallen.

Op dit moment hebben we nog geen weet van superclusters of een lokale tweede golf

Steven Van Gucht - viroloog

Vermenging van twee soorten testresultaten

Die "37 gevallen" werden verder onderzocht. "Vanuit de huisartsen of de triagecentra werd er niets opvallends vastgesteld. Het blijkt nu te gaan om twee soorten testen die gerapporteerd werden, in die 37 gevallen zaten zowel PCR-resultaten als serologie-resultaten." De PCR-test (voluit polymerase chain reaction-test) is de test met het wattenstaafje, er wordt dan gekeken of er genetisch materiaal van het virus in de neus- of mondholte van de patiënt zit. Een serologische test daarentegen kijkt of er antistoffen van het coronavirus in het bloed zitten, er wordt met andere woorden getest of een patiënt besmet geweest is.

In die 37 gevallen zaten zowel PCR-resultaten als serologie-resultaten

Steven Van Gucht - viroloog

"Serologie-testen vertegenwoordigen oudere infecties", zegt ook Van Gucht. "Dat is dus de verklaring. Er is een vals beeld gecreëerd, het leek alsof er een opflakkering was." 

Sciensano bekijkt nu hoe ze zo'n vermenging van informatie in de toekomst kunnen vermijden. 

Bekijk hier de uitleg van viroloog Steven Van Gucht: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen