Videospeler inladen...

Terrassen weer open in Madrid en Barcelona: "Heel veel volk ondanks werkdag, de mensen genieten"

In Spanje versoepelen vanaf vandaag de quarantainemaatregelen in de zwaarst getroffen gebieden, zoals Madrid en Barcelona. Terrassen van bars en restaurants mogen weer open, onder bepaalde voorwaarden. Correspondent Sven Tuytens ziet de Madrilenen genieten. Al is nog niet alles weer zoals normaal.

Spanje voerde midden maart een van de strengste quarantainemaatregelen in Europa in. In de zwaarst getroffen gebieden, zoals de hoofdstad Madrid en de regio Catalonië hebben mensen wekenlang enkel de binnenkant van hun woning gezien. Sinds vandaag versoepelen de maatregelen opnieuw een beetje, waardoor het straatbeeld in onder meer de hoofdstad al weer wat meer op dat van voor de coronacrisis begint te lijken.

Spanjaarden mogen namelijk weer afspreken met groepen van tien personen en de terrassen van bars en restaurants gaan gedeeltelijk weer open. In Madrid leidt dat op sommige plaatsen meteen tot overvolle terrassen, stelde correspondent Sven Tuytens vast. Maar dat is niet verwonderlijk, "want er staan veel minder tafels dan normaal". "En het is de eerste dag sinds 14 maart dat de mensen weer op een terras kunnen zitten, dus de Spanjaarden maken daar gebruik van." (De tekst gaat voort onder de foto.)

Het is de eerste dag sinds 14 maart dat de Spanjaarden weer op een terras kunnen zitten, dus ze maken er gebruik van

Correspondent Sven Tuytens in Madrid
De terrassen op de Plaza Mayor in Madrid zijn voor het eerst in meer dan twee maanden weer open.
AFP or licensors

Omdat weer in groepen van tien afgesproken mag worden, mogen in principe tot tien mensen samen rond één of meer tafeltjes zitten, maar voorlopig ziet Tuytens vooral groepjes van twee of drie mensen zitten. En dat ze er ervan genieten, is duidelijk. "Ze hadden eigenlijk veel zin om al vanaf zondag naar de terrassen te gaan, maar het kan pas vanaf vandaag. En ondanks het feit dat het een werkdag is, zie je toch heel veel volk op de terrassen."

In principe zijn mondmaskers verplicht als je de straat op gaat, maar op de terrassen die Tuytens deze voormiddag bezocht, bleken maar weinig mensen zich daar aan te houden. "Ik had verwacht dat ik veel meer mensen met mondmaskers zou zien, maar ik kijk hier rond mij en zie zowat 25 mensen op het terras zitten en er is maar één iemand die haar masker op een normale manier draagt. Dus dat is wel zorgwekkend. Je voelt dat mensen zo blij zijn om naar buiten te komen, dat ze die afstand vergeten en vergeten om hun masker op te zetten."

Het straatbeeld is helemaal veranderd, alleen de studenten en toeristen ontbreken nog

Correspondent Sven Tuytens in Madrid

De volle terrassen hebben "het straatbeeld helemaal veranderd", zegt Tuytens. Al is nog niet alles weer zoals normaal. De toeristen en de studenten ontbreken nog, geeft hij aan, want toeristen mogen het land nog niet binnen en de studenten zitten nog allemaal thuis. "Dus dat valt wel op, want ik ben in de buurt van Moncloa, die heel dicht bij de universiteitsstad ligt en waar normaal heel veel studenten op stap zijn."

Wat het toerisme betreft, kondigde de Spaanse regering dit weekend overigens aan dat Spanje zijn grenzen vanaf 1 juli weer opent voor buitenlandse toeristen. Het zal vanaf dan ook niet meer verplicht zijn om eerst twee weken in quarantaine door te brengen.

Het mooiste beeld dat vandaag in Madrid te zien is, zegt Tuytens, zijn echter de "bejaarde mensen die met hun kleinkinderen op stap zijn". "Dat was iets dat we tot nu toe niet gezien hadden. Dat mag nu dus ook weer. Families kunnen nu in familieverband gaan wandelen. Het is de grote dag vandaag dat families elkaar gaan opzoeken. Het is heel mooi om die grootmoeders te zien die voor de eerste keer met hun kleinkinderen op stap zijn."

Ook op Las Ramblas in Barcelona zijn de terrassen weer open.
AFP or licensors

Meest gelezen