Copyright 2013 Terry Vine // Getty

UGent-studenten mogen terugkeren naar hun kot: "Maar niet iedereen, we moeten keuzes maken"

Sinds vrijdag zijn een aantal studenten van de UGent opnieuw naar hun kot gegaan. Ze moesten hun studentenkamer verlaten aan het begin van de coronacrisis in ons land, maar nu zijn ze opnieuw welkom. “Al hebben we keuzes moeten maken”, klinkt het bij de universiteit. Van de 320 aanvragen, kan de universiteit 300 studenten toelaten. 

Aan het begin van de coronacrisis in ons land moesten de meeste studenten die een kot huren van de UGent terug naar huis gaan. In 4 van de studentenhomes was het onmogelijk om de coronamaatregelen na te leven doordat de keuken en het sanitair gedeeld werden. Sinds het einde van vorige week zijn de studenten weer welkom. Al is er niet voldoende plaats om iedereen weer toe te laten. 

Nieuwe kamer

“Een aantal studenten kan gewoon terug naar hun eigen kamer”, vertelt Stephanie Lenoir van de UGent. “Maar er is niet overal voldoende plaats om iedereen op veilige afstand van elkaar te houden. Daarom hebben we extra capaciteit vrijgemaakt in studentenhomes waar bijvoorbeeld buitenlandse studenten verbleven die terug zijn naar hun thuisland.” In totaal konden 90 studenten terugkeren naar hun eigen kamer. “De rest heeft een andere kamer toegewezen gekregen”, gaat Lenoir verder. “Zij moeten eerst nog een aantal documenten in orde maken voordat ze effectief kunnen komen.”

Keuzes maken

“We hadden al wel een vermoeden dat de vraag groter ging zijn dan het aanbod”, reageert Lenoir op de vele aanvragen van studenten om terug te komen. “Het is dan ook heel pijnlijk voor de studenten die we moeten weigeren. We hebben bij onze keuze rekening gehouden met 2 criteria. Zo hebben we de reistijd van de student in kwestie bekeken, en houden we rekening met het aantal examens dat hij of zij moet afleggen op de campus.”

Meest gelezen