Copyright 2015, Sebastian Arning, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Zuid-Afrikanen mogen weer alcohol kopen vanaf 1 juni

De Zuid-Afrikanen mogen vanaf 1 juni weer een beperkte hoeveelheid drank kopen. Drinken mag alleen in huiselijke kring. Dat heeft president Cyril Ramaphosa zondag bekendgemaakt. Hij zei dat ook andere maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zullen worden versoepeld.

In Zuid-Afrika was er een alcoholverbod sinds eind maart van kracht. De verkoop van alcohol wordt echter wel enkel toegestaan onder strenge voorwaarden en op bepaalde momenten. Verdere details daarvoor worden later bekendgemaakt. De verkoop van tabak blijft verboden.

Zuid-Afrika heeft tot dusver ruim 22.500 besmettingen geregistreerd, 429 mensen zijn aan COVID-19 overleden. "De regering heeft besloten de alarmfase voor de ziekte in het hele land terug te brengen van niveau 4 naar niveau 3", zei Ramaphosa in een tv-toespraak. "Daardoor kunnen 8 miljoen mensen weer aan het werk."

Ramaphosa omschreef het besluit als een grote verandering in de benadering van de epidemie. Geleidelijke opheffing van de lockdown, die op 27 maart van kracht werd, is zeer gewenst om de economie die zwaar is getroffen door de coronacrisis weer op gang te helpen. De horeca, sportcomplexen, kerken en vergaderruimtes blijven voorlopig nog dicht. Het alcoholverbod leidde de afgelopen tijd tot een afname van de zware criminaliteit en geweld op straat.

Meest gelezen