Finn (5) doet elke dag postronde in eigen wijk: "Als hij een echte postbode ziet is hij van zijn melk"

Finn uit Oudsbergen is vijf jaar oud en is nu al een beetje postbode.  Meer nog: hij oefent het beroep al op dagelijkse basis uit. Zo is hij elke dag druk in de weer met zijn speelgoedbrievenbussen en gaat hij geregeld op wandel in de wijk om zelfgemaakte kaartjes in de brievenbus te steken.

Zijn buurtbewoners zijn intussen al vertrouwd met het fenomeen. “Daar heb je Finn de postbode!”, roepen ze wanneer de jongen in perfect uniform van brievenbus tot brievenbus trekt. “Op zijn verjaardag stond de échte postbode voor de deur met een hele uitrusting: een t-shirt en een postzak om te posten”, vertelt zijn mama Mieke. “Op de briefjes die wij op de bus doen, laten we meestal ons adres achter. Op die manier moet de man gemerkt hebben dat er altijd een hele hoop kaartjes gericht waren aan: ‘Finn, de postbode’. Ons zoontje kon zich natuurlijk geen betere verrassing wensen.” 

Het liefst van al gaat Finn op ronde met zijn mama. “Met Kerstmis zijn we in de wijk wenskaartjes gaan bezorgen en ook in tijden van corona zijn de briefjes van Finn hartverwarmend”, vervolgt Mieke. “We hebben intussen zelfs een stempel laten maken met zijn naam en adres, zodat we dat niet elke keer opnieuw moeten noteren. Al zijn mensen zeker niet verplicht om een briefje terug te sturen." 

(Lees verder onder de foto:)

Omdat er geen tijd is om elke dag daadwerkelijk op tour te gaan - en omdat de hele wijk intussen al meermaals post van Finn ontving - kan de jongen zich ook thuis naar hartenlust uitleven. “Voor Sinterklaas vroeg hij geen legoblokjes of computerspelletjes, maar twee brievenbussen”, lacht zijn mama. “Ook voor zijn verjaardag kreeg hij er eentje, die we buiten hebben opgehangen. Op die manier loopt Finn voortdurend met zijn postzak door het huis en de tuin, en spelen wij het spel gretig mee.”

Maar waar haalde Finn al op vierjarige leeftijd de mosterd voor zijn droomberoep? “Hij hielp me ooit met het rondbrengen van briefjes voor zijn oma", verheldert Mieke. "We maakten reclame voor een activiteit van Ziekenzorg. Finn vond dat zo geweldig dat hij zelf ook post wilde rondbrengen. Als hij een echte postbode ziet, is hij bovendien helemaal van zijn melk. Een beetje zoals andere kinderen dat hebben met een voetballer of politieman.”

Meest gelezen