Videospeler inladen...

Advocaat moordenaar Hans Van Themsche: "Kans dat hij meteen gevangenis mag verlaten, is zo goed als onbestaande"

De kans dat moordenaar Hans Van Themsche op korte termijn overdag of met een enkelband de gevangenis verlaat, is klein. Dat laat zijn advocaat weten. Van Themsche schoot in 2006 peuter Luna en haar Malinese oppas dood, een Turkse vrouw raakte zwaar gewond. De nabestaanden en slachtoffers moesten vandaag normaal gehoord worden op de strafuitvoeringsrechtbank, maar ze werden pas laat of niet verwittigd. 

"We weten dat het een werk van lange adem is." Met die woorden stapt advocaat Bart Herman vanmorgen de strafuitvoeringsrechtbank in de gevangenis van Oudenaarde binnen. Hij verdedigt Hans Van Themsche, die in 2007 levenslang kreeg voor de racistische moord op de tweejarige peuter Luna en haar Malinese oppas. Hij was toen amper achttien jaar oud.

Nu, veertien jaar later, vraagt Van Themsche om onder elektronisch toezicht vrijgelaten te worden, of om een regime van beperkte detentie te starten. Dat betekent dat hij overdag af en toe de gevangenis zou mogen verlaten om bijvoorbeeld werk te zoeken. Zo'n vraag kan gericht worden aan de strafuitvoeringsrechter nadat de veroordeelde één derde van zijn straf heeft uitgezeten. 

Het is de allereerste keer dat Van Themsche die vraag ook effectief stelt en dus een eerste stap richting vrijlating zet. "Wij rekenen er niet op dat de strafuitvoeringsrechtbank meteen op deze vraag zal ingaan,"benadrukt meester Herman. "Die kans lijkt zo goed als onbestaande."

We weten dat het een werk van lange adem is

Bart Herman, Advocaat Hans Van Themsche

Ook Roman Drowart, de vader van de overleden peuter Luna, was vanmorgen aanwezig op de zitting. Nochtans werd de man pas gisteren op de hoogte gebracht. "Normaal moesten we vandaag als nabestaanden van de slachtoffers gehoord worden, maar dat is opgeschoven omdat we geen tijd hebben gekregen om hierover na te denken," vertelt Drowart. "Ze hebben schuldig gepleit. Dat kan gebeuren."

Een gelijkaardig verhaal is te horen bij advocaat Jos Vander Velpen. Hij vertegenwoordigt Songul Koç, de Turkse vrouw die heel zwaar gewond raakte bij de schietpartij. "Ze wil dat men rekening houdt met haar.  Ik wil niet dat ze dit verneemt uit de kranten of een journaal. Het is voor haar nog altijd een schok en ik moet die voor haar helpen opvangen. En dat gebeurt door goede informatie te geven, eventueel na te denken over voorwaarden die moeten worden opgelegd aan de dader en eventueel ook de vraag om daarover gehoord te worden." 

Normaal moesten we gehoord worden, maar dat is opgeschoven omdat we geen tijd hebben gekregen om hierover na te denken

Roman Drowart, Vader Luna

Er volgt nu een nieuwe zitting op 23 juni, waar de nabestaanden en slachtoffers gehoord zullen worden. 

Herbekijk de journaalreportage over de zitting van de strafuitvoeringsrechtbank in de gevangenis van Oudenaarde:

Videospeler inladen...

Meest gelezen