Archieffoto: opgedroogde vijver stadspark Antwerpen

Antwerpen investeert 6,5 miljoen euro in groen in de stad

De Stad Antwerpen gaat 6,5 miljoen euro investeren om de straten groener te maken. Zo wil ze bijvoorbeeld extra tuinstraten, waarbij beton en steen plaats maken voor plantvakken, bomen en klimplanten. Er wordt ook bekeken hoe water beter kan worden opgevangen.

De Stad Antwerpen wil meer inzetten op extra groen en water in de straten. Daarom lanceert ze ‘Antwerpen Breekt uit’. Dit initiatief bundelt projecten om de stadskern te vergroenen. Hiervoor werd zo’n 6,5 miljoen euro opzij gezet. Zo wil ze de straten leefbaarder maken en een antwoord bieden op uitdagingen zoals hete, droge zomers en wateroverlast door hevige regenval.

De Stad wil vooral investeren in ontharding, waarbij onnodig verharde oppervlakten, zoals bijvoorbeeld een stuk plein, vervangen kan worden door een oppervlak dat water doorlaat, zoals een plantvak voor een boom. Verder wil de stad ook investeren in tuinstraten, waardoor er bijvoorbeeld extra (klim)planten in een straat worden geplaatst die de inwoners dan zelf onderhouden.

Regenwater opvangen

Ook wordt er bekeken hoe water beter kan worden opgevangen. De Stad Antwerpen wil daarbij haar inwoners stimuleren om mee te helpen. “Je kan bijvoorbeeld de regenwaterpijp laten ontkoppelen”, suggereert schepen voor openbaar domein Claude Marinower (Open VLD). “Anders komt dat water in de riolering terecht Als je het ontkoppelt, kan je het opvangen en gebruiken om je planten water te geven of om je auto te wassen.”

Meest gelezen