"Onze verdomde plicht om zoveel mogelijk leerlingen naar school te krijgen": minister Weyts (N-VA) na kritiek

Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beklemtoont nog eens dat scholen zélf mogen inschatten of ze vanaf volgende week meer leerjaren naar de klas laten komen. Hij reageert daarmee op de kritiek van sommige scholen die zeggen dat ze niet de mogelijkheid hebben om dat veilig te laten gebeuren. Tegelijk verwacht Weyts vandaag een nieuw advies van de GEES over de veiligheidsrichtlijnen voor scholen.

Vorige week vrijdag slaakten veel ouders én kinderen een zucht van verlichting: de meeste leerlingen én kleuters zouden vanaf 2 juni weer naar school kunnen. Zo stond het alvast in een advies dat Vlaams minister van Onderwijs Weyts en de scholenkoepels hadden opgesteld. Maar bij sommige schooldirecteurs veroorzaakte dat plan meer paniek dan opluchting. Zij zeggen dat ze er onmogelijk méér leerlingen kunnen bijnemen, met de strenge coronamaatregelen die nu gelden voor de scholen. Vooral de afstandsregels -waarbij tot nu toe de regel gold van 4 vierkante meter per leerling- lijken daarbij een struikelblok. 

Maar Weyts beklemtoont in "De ochtend" op Radio 1 dat scholen die inschatting zélf moeten maken en niet verplicht zijn om het advies te volgen als dat door lokale omstandigheden niet mogelijk is. "Maar sommige scholen kunnen daar wél aan voldoen en zeggen: prima, wij doen dat. Het is niet omdat sommige scholen er niet kunnen aan beantwoorden, dat we andere scholen moeten gaan afremmen."

Heeft Weyts dan niet te snel gecommuniceerd over zijn plan? "Waarom zouden we wachten? Men zegt: dit is te vroeg. Maar de meerderheid van de scholen snakt ernaar. Het is onze verdomde plicht om zo snel mogelijk te kunnen schakelen."

"Waarom zouden we wachten? Het is onze verdomde plicht om zo snel mogelijk te schakelen."

Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Onderwijs

Nieuw advies

Weyts verwacht vandaag trouwens nog een nieuw advies van de GEES, de expertengroep die de versoepeling van de coronamaatregelen begeleidt. Mogelijk zal die de richtlijnen voor scholen bijstellen, zodat het voor de scholen makkelijker wordt om vanaf volgende week toch meer leerlingen les te geven in de klassen.

"De GEES laat ons vandaag weten of daar toch geen versoepeling mogelijk is. En als dat zo is, dan maakt dat het veel doenbaarder voor veel scholen. Die kans wil ik dan met twee handen aangrijpen, om de scholen open te doen voor zo veel mogelijk leerlingen."

Meest gelezen