Brandweer waarschuwt voor brandgevaar tijdens droogte: "Let op met barbecues en sigarettenpeuken"

Nu het al een tijdje niet meer geregend heeft en het ontzettend droog is, waarschuwt de brandweer van de zone Vlaams-Brabant West voor brandgevaar bij het gebruik van barbecues en vuurkorven.

De voorbije dagen moesten verschillende brandweerkorpsen uit Vlaams-Brabant uitrukken voor brandjes ontstaan door de droogte. In Wilsele stond er gisteren nog een berg tuinafval in brand en in Kortenberg moest de brandweer deze ochtend een stuk bos blussen. Bij beide branden speelde de aanhoudende droogte een rol. "In deze periode kunnen bossen, hagen en struiken veel sneller in brand vliegen dan anders", legt Alain Habils van de brandweer zone Vlaams-Brabant West uit. "Wij vragen iedereen dan ook uiterst waakzaam te zijn in deze dagen. "

Barbecues

Ook in en rond ons huis, moeten we volgens Habils extra voorzichtig zijn. "Let op met sigarettenpeuken die nog een beetje smeulen, die kunnen heel snel droog gras in brand zetten". Daarnaast roept de brandweer ook op om open vuur te vermijden, wat in Vlaanderen eigenlijk al verboden is. En ook barbecues zijn niet zonder risico. "Wanneer je de barbecue bijvoorbeeld te dicht bij een haag of een rij droog struikgewas plaats, kunnen gensters overspringen, met alle gevolgen van dien. Maar sommige mensen zetten hun barbecue ook al binnen, in hun tuinhuis, terwijl die onvoldoende is afgekoeld, waardoor stralingshitte een brand kan veroorzaken."

Nooit onverstandig om een gevulde emmer water bij te hebben, mocht er iets gebeuren

Alain Habils , brandweer zone Vlaams-Brabant West

De brandweer vraagt dan ook om extra voorzichtig te zijn in deze droogteperiode en barbecues of vuurkorven niet zomaar onbewaakt achter te laten. "Wij raden de mensen ook altijd aan om blusmiddel in de buurt te hebben", zegt Habils. "Het is nooit onverstandig om een gevulde emmer water bij te hebben. Mocht er dan iets gebeuren, heb je meteen iets bij de hand."

Meest gelezen