Radio 2

Cafébaas uit Overijse droomt van mobiel café in oude bus van De Lijn

Johan Vandewalle heeft een volkscafé in Eizer, een gehucht van Overijse. Het café is dicht wegens de lockdown.  Een tijd geleden kocht Johan een oude bus van De Lijn. Hij bouwde die om, met een bargedeelte en een minikeuken. Johan wil de bus gebruiken als een soort mobiel café, dat tot bij de mensen in de wijk komt. De klanten zouden aan tafeltjes rond de bus iets kunnen drinken of eten. 

Johan Vandewalle groeide op in een café. Zijn grootouders en nadien zijn moeder hadden een café in Overijse. Johan, Wannes voor de vrienden, zette de familietraditie voort. Al vier jaar baat hij het café "Staminee bij Jokke" uit in Eizer, een gehucht van Overijse. Het is een klein volkscafé, dat nu dicht is wegens de coronacrisis. Johan sloot zijn café zelfs een dag voor de verplichte lockdown. Hij wilde geen risico nemen.

Geen onmiddellijke heropening

Zoals veel cafébazen, wacht Johan op een nieuwe versoepeling van de coronamaatregelen. Maar zelfs als het officieel mag, wil de 49-jarige cafébaas zijn 'staminee' nog niet direct heropenen. "Zolang er geen vaccin is", stelt Johan, "zal de sfeer in een café niet meer zoals vroeger zijn." Het  volkscafé en het terras van Johan zijn ook te klein om de veiligheidsvoorschriften toe te passen. "In niet-coronatijden is het juist gezellig wanneer het café afgeladen vol zit, wanneer je moet drummen om aan de toog een pint te bestellen. Het café is ook pas rendabel als het vol zit", aldus Johan.

Radio 2

Bus

Johan  Vandewalle heeft zijn hoop gevestigd op een oude bus van De Lijn, die hij een tijd geleden kocht. 'Den Ottobus' van zo'n 12 meter lang is helemaal heringericht. Samen met een vriend, Sam, wil Johan - zoals met een foodtruck - rondtrekken in  Vlaams-Brabant. Het rijdende café zou bij de mensen in de wijk komen. De tournee zou vooraf worden aangekondigd, zodat de mensen weten wanneer ze iets kunnen komen eten of drinken.  Alles gebeurt rond de bus. "In de openlucht is het ook makkelijker dan in een klein café om de veiligheidsvoorschriften tegen corona te laten naleven", zegt Johan. 

Meest gelezen