© Wavebreak Media - creative.belgaimage.be

"Coronavirus leidt wereldwijd tot ernstige aantasting van kinderrechten"

De rechten van het kind worden wereldwijd "ernstig getroffen" door de coronacrisis. Het risico op kinderarbeid en op kinderhuwelijken neemt toe, zo zegt de kinderrechtenorganisatie KidsRights.

De economische gevolgen van de pandemie en de maatregelen die regeringen hebben genomen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan, "hebben een rampzalig effect op veel kinderen", zo waarschuwt de Nederlandse ngo. De coronacrisis dreigt "jaren van vooruitgang op het vlak van kinderwelzijn" weer ongedaan te maken.

Vooral de sluiting van scholen heeft jongeren "heel kwetsbaar" gemaakt voor kinderarbeid en kinderhuwelijken. Door de toegenomen druk op de gezondheidszorg zijn in sommige landen bovendien de vaccinatieprogramma's tegen ziekten als polio en mazelen tijdelijk stopgezet. Dat "zal zorgen voor een piek in de kindersterfte met honderdduizenden bijkomende sterfgevallen", vreest KidsRights.

Meest gelezen