Videospeler inladen...

Costa Rica legaliseert homohuwelijk als eerste land in Centraal-Amerika

In Costa Rica is het huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht vanaf vandaag legaal. De wet met een verbod op het homohuwelijk werd in de nacht van maandag op dinsdag geannuleerd. Costa Rica wordt zo het eerste land in Centraal-Amerika waar het homohuwelijk toegelaten is. 

"Costa Rica viert vandaag feest: gelijkheid van het huwelijk is een realiteit geworden in het land - de eerste in Midden-Amerika!", schreef de organisatie ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) op Twitter. "We verheugen ons samen met u: gefeliciteerd aan allen die zo hard hebben gewerkt om dit mogelijk te maken!"

De openbare televisie en sociale netwerken kondigden de legalisatie aan met een speciaal programma over de historische strijd tegen seksuele discriminatie. Dat was een initiatief van de organisatie Sí Acepto Costa Rica. 

Verbod op homohuwelijk automatisch geannuleerd

In augustus 2018 verklaarde het Hooggerechtshof in Costa Rica dat het verbod op het homohuwelijk ongrondwettelijk was. Het parlement kreeg 18 maanden de tijd om de wet te wijzigen, anders zou het verbod automatisch vervallen. Maar de wet werd niet aangepast, waardoor het verbod in de nacht van maandag op dinsdag lokale tijd opgeheven is.

Toch zullen de Costa Ricanen voorlopig genoegen moeten nemen met online huwelijken, omwille van de coronamaatregelen. 

Steeds meer acceptatie homohuwelijk

Ondanks tegenstand van religieuze groeperingen, wordt het homohuwelijk er steeds meer geaccepteerd. Costa Rica is het achtste land op het Amerikaans continent waar twee mensen van hetzelfde geslacht mogen trouwen en het eerste in Midden-Amerika. Wereldwijd is het homohuwelijk in 29 landen nu legaal. In België is het homohuwelijk al 17 jaar legaal. 

AFP or licensors

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen