Kanselier Merkel en minister-president van deelstaat Thüringen, Ramelow, zien het anders.

Duitse deelstaat Thüringen wil coronamaatregelen schrappen. "Te snel", vindt Merkel

Duitsland wordt internationaal geroemd voor zijn aanpak van de coronacrisis. Het lijkt daar op wieltjes te lopen. Maar het rommelt wél degelijk tussen de federale regering en sommige deelstaten. Thüringen wil bijvoorbeeld heel ver gaan met de verspoelingen, omdat die deelstaat het minste aantal besmettingen heeft. Maar bondskanselier Angela Merkel staat op de rem en wil duidelijk niet té snel gaan.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De aanpak van de coronacrisis, is in Duitsland een zaak van de deelstaten. Op wat grote principes na, heeft de federale overheid (Merkel en haar regering) amper iets in de pap te brokken. Al van bij het begin van de crisis loopt het moeilijk om de deelstaten op 1 lijn te krijgen. Zo stonden de twee grootste deelstaten, Noordrijn-Westfalen en Beieren, al van in het begin tegenover elkaar: waar Noordrijn-Westfalen tegen strenge maatregelen was, kon het voor Beieren schijnbaar niet streng genoeg. Toch lukt het Merkel de deelstaten rond een aantal principes te verenigen, zoals verplichte mondmaskers bij het winkelen.

Naarmate de cijfers beter worden, wordt het almaar moeilijker om iedereen mee te krijgen. In die mate, dat Merkel ook steeds minder moeite doet en het intiatief bij de deelstaten legt: die mogen nu zelf beslissen wat ze behouden en wat ze wanneer afbouwen. Met een grote regel in het achterhoofd: als ergens in een "Kreis" (zeg maar arrondissement) het aantal besmettingen boven de 50 per 100.000 inwoners is, moet die kreis opnieuw in lockdown, tot het tij 7 dagen gekeerd is.

Binnen die realiteit, wil de minister-president van de deelstaat Thüringen, Bodo Ramelow, vanaf 6 juni álle coronamaatregelen afschaffen en het beleid overlaten aan de gemeenten. Correspondente Judith van de Hulsbeek in "De ochtend" (Radio 1): "In eerste instantie leek het zelfs alsof hij alle mondkapjes en de anderhalve meter afstand wilde afschaffen. Intussen heeft hij gezegd dat hij wel maskers op het openbaar vervoer wil en geen grote evenementen. Ook wil Ramelow de regels herinvoeren van zodra er 35 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners zijn. Maar... Ramelow wil écht 180 graden draaien. Hij wil kijken wat nodig is en de veiligheid meer de verantwoordelijkheid van de mensen zelf maken."

Ramelow vraagt zich af of de maatregelen - het inperken van de grondrechten van mensen - nu nog in verhouding zijn

Correspondente Judith van de Hulsbeek

Van de Hulsbeek wijst erop dat het bondskanselier Angela Merkel te ver gaat. "Thüringen doet het natuurlijk goed met het minste aantal besmettingen over heel Duitsland. Op dit moment "slechts" 250 zieken meer. Het is een landelijke deelstaat met veel kleine dorpen waar al lang geen nieuwe besmettingen meer zijn. Ramelow vraagt zich af of die maatregelen - voor hem "het inperken van de grondrechten van mensen" - nog in verhouding zijn?"

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Andere Duitse deelstaten reageren wel een stuk rustiger, vindt Van de Hulsbeek. Ramelow heeft een golf van kritiek over zich heen gekregen. De minister-president van Beieren noemde het "experimenteren met je eigen bevolking".

De woordvoerder van bondskanselier Merkel vindt dat Thüringen te snel wil gaan. "De afstandsmaatregelen en maskers hebben ons door deze crisis geloodst. Dáárom hebben we het zo goed gedaan, daar moeten we niet te snel afscheid van willen nemen", klinkt het. Merkel beseft dat de verschillen (aantal besmettingen, red.) tussen de regio's enorm zijn en zei begin mei al dat ze de regie grotendeels aan de deelstaten wilde overlaten.

Hoewel het beleid vooral bij de deelstaten ligt, heeft het bedwingen van de coronacrisis Merkel en haar partij, de CDU, doen stijgen in de peilingen. 

"De populariteit swingt de pan uit. De CDU staat op 40 procent, een cijfer dat de christendemocraten lang niet hebben gehad. De hoofdrolspelers van de crisis zijn allemaal politici van de CDU of CSU en Merkels sturing kan op veel waardering rekenen. In september 2021 loopt Merkels termijn ten einde en zijn er nieuwe verkiezingen. Merkel zelf heeft vorig jaar al aangekondigd dat ze er mee stopt. Er wordt de laatste tijd wel wat gespeculeerd over een "verlengd verblijf" van Merkel, nu ze op haar hernieuwde toppunt staat. Maar Merkel zelf heeft nog niets gezegd of laten merken, dat die kant zou uitgaan.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen